Kategoria: Kuchnia

Kuchnia chorwacka – Baranja i Slavonia

Moim ulubionym regionem Chorwacji oczywiście poza Dalmacją jest Baranja i Slavonia. Jeżeli tylko czas mi na to pozwala to jadąc na południe wybieram drogę przez okolice miast Osijek, Vukovar, Ilok. Kuchnia chorwacka – Baranja...

Paprykarz z suma – kuchnia chorwacka

Jadąc drogą z Osijeka do Vukovaru, nie tą główną szosą ale bocznymi drogami najpierw nad Dravą, a później wzdłuż Dunaju znalazłem miejscowość Aljmas. Mieszka tam mój przyjaciel Joze. Joze jest kilkukrotnym mistrzem Chorwacji w...

Pierwsza gwiazdka Michelin w Chorwacji

Pierwsza gwiazdka Michelin w Chorwacji Pierwszorzędne wina, wykwintne białe trufle i najwyższej klasy oliwy – śródziemnomorska kuchnia regionów Chorwacji od lat niezmiennie zachwyca amatorów kulinarnych doświadczeń z całego świata. Dbałość o tradycję, różnorodność smaków...

Festiwale kulinarne w Chorwacji 2017

Festiwale kulinarne w Chorwacji Festiwale kulinarne w Chorwacji oraz degustacje miejscowych win i potraw sprawią, iż wakacje w Chorwacji będą wyjątkowe także dla podniebienia. Dla podróżnych, którzy chcą zaznać więcej lokalnych i tradycyjnych rozkoszy...

Nalewka z rogacza – kuchnia chorwacka

Mroźna zima za oknem, więc ode mnie przepis na coś co nas rozgrzeje w chłodne dni! Nalewka z rogacza u nas znanego jako chlebek świętojański. Przysmak w Chorwacji!   Potrzebne składniki: Kilka sztuk wysuszonego rogacza,...

Burek z mięsem – kuchnia chorwacka

Burek z mięsem to przysmak w Chorwacji. Każdy będąc tam na pewno raz go spróbował. Wariacji jest dużo. Możemy go kupić z mięsem, serem, szpinakiem, a nawet z jabłkiem. Jednak możemy go w łatwy...

Burek z serem – kuchnia chorwacka

Burek z serem to przysmak w Chorwacji. Każdy będąc tam na pewno raz go spróbował. Wariacji jest dużo. Możemy go kupić z mięsem, serem, szpinakiem a nawet z jabłkiem. Jednak możemy go w łatwy...

Orehnjača – przepis na orzechowe ciasto

Orehnjača Orzechowa – rolada dla miłośników słodyczy Składniki: Na ciasto: 100g cukru 200ml mleka 30g drożdży 600g mąki 150g masła (stopionego) 4 żółtka 1/2 łyżeczka soli Na nadzienie: 400g mielonych orzechów włoskich 4 białka...

Polub nas na Facebooku