Kategoria: Kuchnia

Pierwsza gwiazdka Michelin w Chorwacji

Pierwsza gwiazdka Michelin w Chorwacji Pierwszorzędne wina, wykwintne białe trufle i najwyższej klasy oliwy – śródziemnomorska kuchnia regionów Chorwacji od lat niezmiennie zachwyca amatorów kulinarnych doświadczeń z całego świata. Dbałość o tradycję, różnorodność smaków...

Festiwale kulinarne w Chorwacji 2017

Festiwale kulinarne w Chorwacji Festiwale kulinarne w Chorwacji oraz degustacje miejscowych win i potraw sprawią, iż wakacje w Chorwacji będą wyjątkowe także dla podniebienia. Dla podróżnych, którzy chcą zaznać więcej lokalnych i tradycyjnych rozkoszy...

Nalewka z rogacza – kuchnia chorwacka

Mroźna zima za oknem, więc ode mnie przepis na coś co nas rozgrzeje w chłodne dni! Nalewka z rogacza u nas znanego jako chlebek świętojański. Przysmak w Chorwacji!   Potrzebne składniki: Kilka sztuk wysuszonego rogacza,...

Burek z mięsem – kuchnia chorwacka

Burek z mięsem to przysmak w Chorwacji. Każdy będąc tam na pewno raz go spróbował. Wariacji jest dużo. Możemy go kupić z mięsem, serem, szpinakiem, a nawet z jabłkiem. Jednak możemy go w łatwy...

Burek z serem – kuchnia chorwacka

Burek z serem to przysmak w Chorwacji. Każdy będąc tam na pewno raz go spróbował. Wariacji jest dużo. Możemy go kupić z mięsem, serem, szpinakiem a nawet z jabłkiem. Jednak możemy go w łatwy...

Orehnjača – przepis na orzechowe ciasto

Orehnjača Orzechowa – rolada dla miłośników słodyczy Składniki: Na ciasto: 100g cukru 200ml mleka 30g drożdży 600g mąki 150g masła (stopionego) 4 żółtka 1/2 łyżeczka soli Na nadzienie: 400g mielonych orzechów włoskich 4 białka...

Istarske kroštule – faworki z Chorwacji

Istarske kroštule – Faworki z Istrii Składniki: 250g mąki drobnoziarnistej 250g mąki gruboziarnistej 50g cukru 30g masła 100g słodkiej śmietany 50ml rumu 50ml brandy 50ml białego wina 3 żółtka 2 opakowania cukru waniliowego 1...

Fritule – przepis na chorwackie smakołyki

Fritule – Smażone smakołyki na wigilijnym stole Składniki: 500g mąki 20g świeżych drożdży 2 żołtka 80g rodzynków Skórka z 1 cytryny 50g białego cukru 20g masła (stopionego) 150-200ml mleka (ciepłego) 50ml rakiji (lub brandy)...

Polub nas na Facebooku