Pod koniec marca lub na początku kwietnia zaczyna się w Chorwacji sezon na dzikie szparagi. W Dalmacji w tym roku sezon zaczął się naprawdę bardzo szybko, bo właśnie teraz, w połowie marca. Niektórzy zjadają dzikie szparagi na surowo, zaraz po…
Pod koniec marca lub na początku kwietnia zaczyna się w Chorwacji sezon na dzikie szparagi. W Dalmacji w tym roku sezon zaczął się naprawdę bardzo szybko, bo właśnie teraz, w połowie marca. Niektórzy zjadają dzikie szparagi na surowo, zaraz po…
Drodzy czytelnicy, zbliżają się święta Bożego Narodzenia, to czas zadumy, refleksji, spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Świąteczne przepisy kuchni chorwackiej – mini e-book Specjalnie dla miłośników Chorwacji oraz czytelników mojego bloga Cromania.pl przygotowałam mini e-book z kilkoma przepisami świątecznych potraw…
Czy może być coś wspanialszego dla miłośników kuchni chorwackiej niż BERBA MASLINA? Berba maslina zbiory oliwek w Chorwacji Berba maslina to nic innego jak zbiory oliwek. Oliwki są zbierane od początku października do połowy listopada, a czasami nawet do stycznia,…
Moim ulubionym regionem Chorwacji oczywiście poza Dalmacją jest Baranja i Slavonia. Jeżeli tylko czas mi na to pozwala to jadąc na południe wybieram drogę przez okolice miast Osijek, Vukovar, Ilok. Kuchnia chorwacka – Baranja i Slavonia Kuchnia tego rejonu jest…
Danie, które możemy bez problemu zrobić w naszym domu. Tej potrawy miałem okazję jej się nauczyć w drodze z Vukovaru do Iloka gdzie część drogi prowadzi nad brzegiem Dunaju i jest tam kilka fantastycznych gospodarstw agroturystycznych. Potrawa ta to ryba…
Jadąc drogą z Osijeka do Vukovaru, nie tą główną szosą ale bocznymi drogami najpierw nad Dravą, a później wzdłuż Dunaju znalazłem miejscowość Aljmas. Mieszka tam mój przyjaciel Joze. Joze jest kilkukrotnym mistrzem Chorwacji w przygotowaniu Riblji paprikas, Paprikas od soma. Paprykarz…
Čobanac gulasz z kilku gatunków mięs. Jest to przysmak w kuchni Slawonii. Co to jest? Jest to pewnego rodzaju gulasz z kilku gatunków mięs. Čobanac podaje się zazwyczaj z grubym makaronem. Składniki : 1 kg mięso na gulasz ( łopatka,kark,szynka) wieprzowe,…
Mroźna zima za oknem, więc ode mnie przepis na coś co nas rozgrzeje w chłodne dni! Nalewka z rogacza u nas znanego jako chlebek świętojański. Przysmak w Chorwacji! Potrzebne składniki: Kilka sztuk wysuszonego rogacza, połamanego na mniejsze kawałki ( 5-6…
Burek z mięsem to przysmak w Chorwacji. Każdy będąc tam na pewno raz go spróbował. Wariacji jest dużo. Możemy go kupić z mięsem, serem, szpinakiem, a nawet z jabłkiem. Jednak możemy go w łatwy sposób zrobić w domu. Zapraszamy do…
Burek z serem to przysmak w Chorwacji. Każdy będąc tam na pewno raz go spróbował. Wariacji jest dużo. Możemy go kupić z mięsem, serem, szpinakiem a nawet z jabłkiem. Jednak możemy go w łatwy sposób zrobić w domu. Zapraszamy do…