Čobanac gulasz z kilku gatunków mięs. Jest to przysmak w kuchni Slawonii.
Co to jest?
Jest to pewnego rodzaju gulasz z kilku gatunków mięs. Čobanac podaje się zazwyczaj z grubym makaronem.
Składniki :
- 1 kg mięso na gulasz ( łopatka,kark,szynka) wieprzowe, wołowe i dziczyzna
- 3 cebule
- 5 marchewek
- papryka w proszku słodka i ostra
- sól
- bulion wołowy
- smalec wieprzowy
Jak przyrządzić?
- W rondlu rozpuszczamy smalec, ale pilnujemy by nie był zbyt gorący.
- Wsypujemy do niego sproszkowaną słodką paprykę i lekko mieszając robimy coś w rodzaju zasmażki. Pamiętajmy, aby papryka się nie spaliła co spowodowało by nadmierną gorycz naszego dania, dlatego wrzucamy skrojoną w kostkę cebulę i marchewkę.
- Dodajemy bulionu dusimy aż warzywa będą miękkie.
- Następnie w kolejności dodajemy wołowinę, dziczyznę i wieprzowinę w takich odstępach czasu by wszystkie trzy rodzaje mięsa jednocześnie były miękkie.
- Marchewka i cebula rozgotują się nam wtedy kompletnie tworząc gęsty sos. Doprawiamy solą i papryką ostrą.
Makaron
- 100g mąki
- 1 jajko
- szczypta soli
- łyżka masła
- 50 ml ciepłej wody
Jak zrobić?
- Składniki wymieszać, odstawić, chwilę poczekać i ponownie wyrobić.
- Możemy wyrobić ręcznie grube wałeczki ok 2-3 mm dł 3-4cm lub na zwilżona deskę rozetrzeć warstwę ciasta grubości ok 3 – 4 mm i nożem odcinać paseczki prosto do garnka z wrzątkiem.
- Po ugotowaniu makaron wyjąć z wrzątku, następnie hartować zimną wodą.
- Zimny makaron ułożyć na talerzu i zalać gorącym Čobanacem.
Autor: Jarosław Łyczko
Brak komentarzy