Čobanac – gulasz z kilku gatunków mięs- kuchnia chorwacka

 

Čobanac gulasz z kilku gatunków mięs. Jest to przysmak w kuchni Slawonii.

Co to jest?

Jest to pewnego rodzaju gulasz z kilku gatunków mięs. Čobanac podaje się zazwyczaj z grubym makaronem.

Składniki :

  • 1 kg mięso na gulasz ( łopatka,kark,szynka) wieprzowe, wołowe i dziczyzna
  • 3 cebule
  • 5 marchewek
  • papryka w proszku słodka i ostra
  • sól
  • bulion wołowy
  • smalec wieprzowy

Jak przyrządzić?

  • W rondlu rozpuszczamy smalec, ale pilnujemy by nie był zbyt gorący.
  • Wsypujemy do niego sproszkowaną słodką paprykę i lekko mieszając robimy coś w rodzaju zasmażki. Pamiętajmy, aby papryka się nie spaliła co spowodowało by nadmierną gorycz naszego dania, dlatego wrzucamy skrojoną w kostkę cebulę i marchewkę.
  • Dodajemy bulionu dusimy aż warzywa będą miękkie.
  • Następnie w kolejności dodajemy wołowinę, dziczyznę i wieprzowinę w takich odstępach czasu by wszystkie trzy rodzaje mięsa jednocześnie były miękkie.
  • Marchewka i cebula rozgotują się nam wtedy kompletnie tworząc gęsty sos. Doprawiamy solą i papryką ostrą.

Makaron

  • 100g mąki
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • łyżka masła
  • 50 ml ciepłej wody

Jak zrobić?

  • Składniki wymieszać, odstawić, chwilę poczekać i ponownie wyrobić.
  • Możemy wyrobić ręcznie grube wałeczki ok 2-3 mm dł 3-4cm lub na zwilżona deskę rozetrzeć warstwę ciasta grubości ok 3 – 4 mm i nożem odcinać paseczki prosto do garnka z wrzątkiem.
  • Po ugotowaniu makaron wyjąć z wrzątku, następnie hartować zimną wodą.
  • Zimny makaron ułożyć na talerzu i zalać gorącym Čobanacem.

 

Autor: Jarosław Łyczko


Jeśli podobał Ci się ten artykuł, oceń go:
12345 (średnia ocena: 5,00)
Loading...

Podobne posty...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Polub nas na Facebooku