fbpx
This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.

There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.

Menu
Chorwacja / Kuchnia

Čobanac – gulasz z kilku gatunków mięs- kuchnia chorwacka

Čobanac gulasz z kilku gatunków mięs. Jest to przysmak w kuchni Slawonii.

Co to jest?

Jest to pewnego rodzaju gulasz z kilku gatunków mięs. Čobanac podaje się zazwyczaj z grubym makaronem.

Składniki :

  • 1 kg mięso na gulasz ( łopatka,kark,szynka) wieprzowe, wołowe i dziczyzna
  • 3 cebule
  • 5 marchewek
  • papryka w proszku słodka i ostra
  • sól
  • bulion wołowy
  • smalec wieprzowy

Jak przyrządzić?

  • W rondlu rozpuszczamy smalec, ale pilnujemy by nie był zbyt gorący.
  • Wsypujemy do niego sproszkowaną słodką paprykę i lekko mieszając robimy coś w rodzaju zasmażki. Pamiętajmy, aby papryka się nie spaliła co spowodowało by nadmierną gorycz naszego dania, dlatego wrzucamy skrojoną w kostkę cebulę i marchewkę.
  • Dodajemy bulionu dusimy aż warzywa będą miękkie.
  • Następnie w kolejności dodajemy wołowinę, dziczyznę i wieprzowinę w takich odstępach czasu by wszystkie trzy rodzaje mięsa jednocześnie były miękkie.
  • Marchewka i cebula rozgotują się nam wtedy kompletnie tworząc gęsty sos. Doprawiamy solą i papryką ostrą.

Makaron

  • 100g mąki
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • łyżka masła
  • 50 ml ciepłej wody

Jak zrobić?

  • Składniki wymieszać, odstawić, chwilę poczekać i ponownie wyrobić.
  • Możemy wyrobić ręcznie grube wałeczki ok 2-3 mm dł 3-4cm lub na zwilżona deskę rozetrzeć warstwę ciasta grubości ok 3 – 4 mm i nożem odcinać paseczki prosto do garnka z wrzątkiem.
  • Po ugotowaniu makaron wyjąć z wrzątku, następnie hartować zimną wodą.
  • Zimny makaron ułożyć na talerzu i zalać gorącym Čobanacem.

 

Autor: Jarosław Łyczko

O autorze

Agnieszka - autorka najpopularniejszego polskiego bloga o Chorwacji – Cromania.pl. Od pięciu lat inspiruję Polaków do odwiedzania tego kraju. Pokazuję, że Chorwacja to nie tylko takie znane miasta jak Dubrownik czy Zadar, że warto zboczyć z popularnych szlaków i udać się w mniej znane miejsca, jeszcze nie odkryte przez masową turystykę! Jestem również pomysłodawczynią największego konkursu fotograficznego w Polsce dla miłośników Chorwacji ” Twoje zdjęcie w Ambasadzie”, który od 3 lat organizuje przy wsparciu Ambasady Republiki Chorwacji w Warszawie.

Brak komentarzy

    Napisz odpowiedź