Burek z serem to przysmak w Chorwacji. Każdy będąc tam na pewno raz go spróbował. Wariacji jest dużo. Możemy go kupić z mięsem, serem, szpinakiem a nawet z jabłkiem.
Jednak możemy go w łatwy sposób zrobić w domu. Zapraszamy do wypróbowania przepisu, który dostaliśmy od zaprzyjaźnionej Chorwatki!
Czego potrzebujemy:
- ok. 500 g twarogu ( najlepiej półtłustego )
- ok 150-200 g fety
- 1-2 ząbki czosnku
- opcjonalnie 1-2 łyżki jogurtu bałkańskiego
- sól, pieprz
Co robimy?
- Twaróg wraz z fetą mieszamy na gładka masę. Dodajemy jogurt, czosnek i przyprawy. Wszystko mieszamy.
Dodatkowo:
- Możemy dodać szpinak, mrożony lub świeży – wtedy musimy go ugotować z czosnkiem i odparować. Wtedy szpinak mieszamy z masą serową.
Ciasto – dla ambitnych
- Do burka używamy się ciasta filo.
- ok. 500 g mąki pszennej, preferujemy typ mąki 500
- ok. 250ml ciepłej wody ( nie gorącej)
- 1 jajko
- 1-1,5 kostki masła
- sól ( ok. 1 łyżeczki)
Ciasto dla leniwych 🙂
- kupujemy gotowe mrożone ciasto filo.
Co robimy?
- Na stolnicę wysypujemy mąkę, robimy w niej dołek i wbijamy jajko. Dolewamy wodę i dodajemy sól. mieszamy do uzyskania jednolitej, lekko klejącej masy.
- Ciasto dzielimy na kulki po ok. 50gram. Zostawiamy je pod przykryciem, najlepiej ściereczką na 15-20 minut. Najlepiej jednak ciasto zostawić na 2-3 godziny w chłodnym miejscu.
- Przed pracą z ciastem rozpuszczamy masło.
- Każdą kulkę wałkujemy na cieniutkie placki. Ciasto może się kleić, wtedy stolnicę można podsypać mąką ziemniaczaną.
- Placki muszą być bardzo cienkie – im cieńsze tym lepsze.
- Na talerzu wysypcie trochę mąki, układamy na nim placek, smarujemy masłem i tak każdy następny. Osttaniego już nie smarujemy masłem! Niech leżą luźno na sobie
- Przygotowujemy ok 6-7 placków -na dół burka.
- Wszystko zdejmujemy z talerza i delikatnie rozciągamy, tak aby zmieściło się na naszej blasze lub tortownicy.
- Blachę należy wysmarować masłem. Wkładamy na nie gotowy spód burka. Ciasto należy rozciągnąć na tyle, aby dochodziło do ścianek naczynia do pieczenia.
- Połowę farszu nakładamy na spód i robimy następną warstwę ciasta, ok. 4 -5 placków. Powtarzamy układanie placka do formy oraz nakładamy drugą warstwę farszu.
- Kulki, które zostały ok. 5-6 sztuk robimy tak samo i układamy je na górę łącząc krawędzie z pozostałymi plackami. Górną warstwę należy posmarować pozostałym masłem.
- Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni na ok. 30 minut.
- Smacznego!
1 Comment
Otta
24 kwietnia 2020 g. 10:41No i nie robię. Nie mam jogurtu bałkańskiego.