Czy może być coś wspanialszego dla miłośników kuchni chorwackiej niż BERBA MASLINA?
Berba maslina zbiory oliwek w Chorwacji
Berba maslina to nic innego jak zbiory oliwek. Oliwki są zbierane od początku października do połowy listopada, a czasami nawet do stycznia, w zależności od odmiany i dojrzałości oliwek.
Zbiory oliwek w Chorwacji
W małych chorwackich gajach oliwnych zbiór nadal przeprowadza się ręcznie, mimo tego, że z roku na rok jest coraz mniej chętnych do tej pracy.
Zbiór oliwek trwa do zachodu słońca, ale najlepszy czas jest wieczorem. Wtedy wszyscy uczestnicy berby jedzą wspólną kolację, piją wino i prowadzą długie dyskusje. Jest to zwieńczenie ciężkiego dnia, kiedy wszyscy skupiają się wyłącznie na pracy.

hvar-zavala-scedro.hr
Jak to wygląda?
Zerwane oliwki wkłada się do worka przywiązanego do pasa, każda oliwka jest oceniona i tylko te najlepsze trafiają do olejarni, gdzie wytłoczona z nich oliwa ma niepowtarzalny smak z lekką goryczką, piękny zielonkawy kolor i jedyny w swoim rodzaju aromat. Po zbiorach oliwka musi być transportowana tak szybko, jak to możliwe, (w ciągu 12 godzin), aby mikroorganizmy nie zdążyły się rozwinąć i zepsuć oliwki.
Najpopularniejsze odmiany oliwek w Dalmacji to Drobnica, Levantinka i Oblica. Z jednego drzewka oliwnego możemy zebrać ok. 30 kg owoców.

DomoviPLUS
Tekst napisany przy współpracy z Jarkiem Łyczko
2 komentarze
Aga
21 stycznia 2019 g. 15:50A mnie udaję się kupować oliwę w Chorwacji bez grama goryczy, Chorwaci mówią, że na “hladno” nigdy nie będzie gorzka:)
Artur Sobczyk
15 listopada 2018 g. 21:02Tak ciekawy moment i pora roku. Chciałem zobaczyć takie zbiory na własne oczy, nie miałem okazji.
Teraz zostałem naprawdę zachęcony do tego. Dziękuję.