fbpx
Menu
Chorwacja / Kuchnia

Zbiory oliwek w Chorwacji – Berba Maslina

Czy może być coś wspanialszego dla miłośników kuchni chorwackiej niż BERBA MASLINA

Berba maslina zbiory oliwek w Chorwacji

Berba maslina to nic innego jak zbiory oliwek. Oliwki są zbierane od początku października do połowy listopada, a czasami nawet do stycznia, w zależności od odmiany i dojrzałości oliwek. 

Zbiory oliwek w Chorwacji

W małych chorwackich gajach oliwnych zbiór nadal przeprowadza się ręcznie, mimo tego, że z roku na rok jest coraz mniej chętnych do tej pracy.

Zbiór oliwek trwa do zachodu słońca, ale najlepszy czas jest wieczorem. Wtedy wszyscy uczestnicy berby jedzą wspólną kolację, piją wino i prowadzą długie dyskusje. Jest to zwieńczenie ciężkiego dnia, kiedy wszyscy skupiają się wyłącznie na pracy.

hvar-zavala-scedro.hr

Jak to wygląda?

Zerwane oliwki wkłada się do worka przywiązanego do pasa, każda oliwka jest oceniona i tylko te najlepsze trafiają do olejarni, gdzie wytłoczona z nich oliwa ma niepowtarzalny smak z lekką goryczką, piękny zielonkawy kolor i jedyny w swoim rodzaju aromat. Po zbiorach oliwka musi być transportowana tak szybko, jak to możliwe, (w ciągu 12 godzin), aby mikroorganizmy nie zdążyły się rozwinąć i zepsuć oliwki.

Najpopularniejsze odmiany oliwek w Dalmacji to Drobnica, Levantinka i Oblica. Z jednego drzewka oliwnego możemy zebrać ok. 30 kg owoców.

DomoviPLUS

Tekst napisany przy współpracy z Jarkiem Łyczko

O autorze

Agnieszka - autorka najpopularniejszego polskiego bloga o Chorwacji – Cromania.pl. Od pięciu lat inspiruję Polaków do odwiedzania tego kraju. Pokazuję, że Chorwacja to nie tylko takie znane miasta jak Dubrownik czy Zadar, że warto zboczyć z popularnych szlaków i udać się w mniej znane miejsca, jeszcze nie odkryte przez masową turystykę! Jestem również pomysłodawczynią największego konkursu fotograficznego w Polsce dla miłośników Chorwacji ” Twoje zdjęcie w Ambasadzie”, który od 3 lat organizuje przy wsparciu Ambasady Republiki Chorwacji w Warszawie.

2 komentarze

  • Aga
    21 stycznia 2019 g. 15:50

    A mnie udaję się kupować oliwę w Chorwacji bez grama goryczy, Chorwaci mówią, że na “hladno” nigdy nie będzie gorzka:)

    Odpowiedz
  • Artur Sobczyk
    15 listopada 2018 g. 21:02

    Tak ciekawy moment i pora roku. Chciałem zobaczyć takie zbiory na własne oczy, nie miałem okazji.
    Teraz zostałem naprawdę zachęcony do tego. Dziękuję.

    Odpowiedz

Napisz odpowiedź