Czy może być coś wspanialszego dla miłośników kuchni chorwackiej niż BERBA MASLINA?
Berba maslina zbiory oliwek w Chorwacji
Berba maslina to nic innego jak zbiory oliwek. Oliwki są zbierane od początku października do połowy listopada, a czasami nawet do stycznia, w zależności od odmiany i dojrzałości oliwek.
Zbiory oliwek w Chorwacji
W małych chorwackich gajach oliwnych zbiór nadal przeprowadza się ręcznie, mimo tego, że z roku na rok jest coraz mniej chętnych do tej pracy.
Zbiór oliwek trwa do zachodu słońca, ale najlepszy czas jest wieczorem. Wtedy wszyscy uczestnicy berby jedzą wspólną kolację, piją wino i prowadzą długie dyskusje. Jest to zwieńczenie ciężkiego dnia, kiedy wszyscy skupiają się wyłącznie na pracy.
Jak to wygląda?
Zerwane oliwki wkłada się do worka przywiązanego do pasa, każda oliwka jest oceniona i tylko te najlepsze trafiają do olejarni, gdzie wytłoczona z nich oliwa ma niepowtarzalny smak z lekką goryczką, piękny zielonkawy kolor i jedyny w swoim rodzaju aromat. Po zbiorach oliwka musi być transportowana tak szybko, jak to możliwe, (w ciągu 12 godzin), aby mikroorganizmy nie zdążyły się rozwinąć i zepsuć oliwki.
Najpopularniejsze odmiany oliwek w Dalmacji to Drobnica, Levantinka i Oblica. Z jednego drzewka oliwnego możemy zebrać ok. 30 kg owoców.
Tekst napisany przy współpracy z Jarkiem Łyczko
2 komentarze
Aga
21 stycznia 2019 g. 15:50A mnie udaję się kupować oliwę w Chorwacji bez grama goryczy, Chorwaci mówią, że na “hladno” nigdy nie będzie gorzka:)
Artur Sobczyk
15 listopada 2018 g. 21:02Tak ciekawy moment i pora roku. Chciałem zobaczyć takie zbiory na własne oczy, nie miałem okazji.
Teraz zostałem naprawdę zachęcony do tego. Dziękuję.