Menu
Kuchnia / O Chorwacji

Nalewka z rogacza – kuchnia chorwacka

Mroźna zima za oknem, więc ode mnie przepis na coś co nas rozgrzeje w chłodne dni! Nalewka z rogacza u nas znanego jako chlebek świętojański. Przysmak w Chorwacji!

 rogac1

Potrzebne składniki:

  • Kilka sztuk wysuszonego rogacza, połamanego na mniejsze kawałki ( 5-6 szt na litr rakiji),
  • Rakija ( ok. 1 litr)
  • Cytryna,
  • Laska wanilii,
  • Cukier (ilość w zależności od gustu).

 860x484_nalewka-agrestowa-efmb

Jak robimy?

  • Cytrynę umyć i pokroić w dość grube kawałki.
  • Laskę wanilii delikatnie, końcem ostrego noża należy przekroić i wyjąć nasiona.
  • Wszystkie składniki wkładamy do słoja (ja daję nasiona wanilii plus jej cały strąg), mocno zakręcamy i czekamy ok 2-3 miesięcy.
  • Moja gospodyni trzymała to w ciepłym, jasnym miejscu. Oczywiście najlepsza do nalewki jest rakija, ale ja już robiłam na naszej wódce i też wyszła dobra.

Za przepis dziękujemy Agnieszce Kubasik!

rogac

karafka_broken_heart

O autorze

Agnieszka - autorka najpopularniejszego polskiego bloga o Chorwacji – Cromania.pl. Od pięciu lat inspiruję Polaków do odwiedzania tego kraju. Pokazuję, że Chorwacja to nie tylko takie znane miasta jak Dubrownik czy Zadar, że warto zboczyć z popularnych szlaków i udać się w mniej znane miejsca, jeszcze nie odkryte przez masową turystykę! Jestem również pomysłodawczynią największego konkursu fotograficznego w Polsce dla miłośników Chorwacji ” Twoje zdjęcie w Ambasadzie”, który od 3 lat organizuje przy wsparciu Ambasady Republiki Chorwacji w Warszawie.

Brak komentarzy

    Napisz odpowiedź