Mroźna zima za oknem, więc ode mnie przepis na coś co nas rozgrzeje w chłodne dni! Nalewka z rogacza u nas znanego jako chlebek świętojański. Przysmak w Chorwacji!
Potrzebne składniki:
- Kilka sztuk wysuszonego rogacza, połamanego na mniejsze kawałki ( 5-6 szt na litr rakiji),
- Rakija ( ok. 1 litr)
- Cytryna,
- Laska wanilii,
- Cukier (ilość w zależności od gustu).
Jak robimy?
- Cytrynę umyć i pokroić w dość grube kawałki.
- Laskę wanilii delikatnie, końcem ostrego noża należy przekroić i wyjąć nasiona.
- Wszystkie składniki wkładamy do słoja (ja daję nasiona wanilii plus jej cały strąg), mocno zakręcamy i czekamy ok 2-3 miesięcy.
- Moja gospodyni trzymała to w ciepłym, jasnym miejscu. Oczywiście najlepsza do nalewki jest rakija, ale ja już robiłam na naszej wódce i też wyszła dobra.
Za przepis dziękujemy Agnieszce Kubasik!
Brak komentarzy