Paprykarz z suma – kuchnia chorwacka

 

Jadąc drogą z Osijeka do Vukovaru, nie tą główną szosą ale bocznymi drogami najpierw nad Dravą, a później wzdłuż Dunaju znalazłem miejscowość Aljmas. Mieszka tam mój przyjaciel Joze. Joze jest kilkukrotnym mistrzem Chorwacji w przygotowaniu Riblji paprikas, Paprikas od soma.

Paprykarz z suma

Składniki:

  • sum, a najlepiej filety z suma lub dzwonka ok. 500g
  • 2 cebule
  • kawałek selera
  • 1 marchewka
  • przecier pomidorowy
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • papryka czerwona najlepiej roga w Polsce ramiro
  • 2 liście laurowe
  • bulion warzywny
  • papryka mielona słodka i ostra
  • oliwa lub olej słonecznikowy

Jak przyrządzić?

  • Cebulę, seler i marchew skroić w drobną kostkę a paprykę w paski podsmażyć na oleju
  • dodać bulion i dusić do miękkości
  • dodać paprykę słodka i przecier pomidorowy lub w sezonie świeże pomidory bez skórki posiekane drobno
  • dodać liść laurowy i włożyć filety z suma, podlać winem i dusić ok 20 minut
  • doprawić ostrą papryką.

 

Autor: Jarosław Łyczko


Jeśli podobał Ci się ten artykuł, oceń go:
12345 (średnia ocena: 5,00)
Loading...

Podobne posty...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Polub nas na Facebooku