Jadąc drogą z Osijeka do Vukovaru, nie tą główną szosą ale bocznymi drogami najpierw nad Dravą, a później wzdłuż Dunaju znalazłem miejscowość Aljmas. Mieszka tam mój przyjaciel Joze. Joze jest kilkukrotnym mistrzem Chorwacji w przygotowaniu Riblji paprikas, Paprikas od soma.
Paprykarz z suma
Składniki:
- sum, a najlepiej filety z suma lub dzwonka ok. 500g
- 2 cebule
- kawałek selera
- 1 marchewka
- przecier pomidorowy
- 100 ml białego wytrawnego wina
- papryka czerwona najlepiej roga w Polsce ramiro
- 2 liście laurowe
- bulion warzywny
- papryka mielona słodka i ostra
- oliwa lub olej słonecznikowy
Jak przyrządzić?
- Cebulę, seler i marchew skroić w drobną kostkę a paprykę w paski podsmażyć na oleju
- dodać bulion i dusić do miękkości
- dodać paprykę słodka i przecier pomidorowy lub w sezonie świeże pomidory bez skórki posiekane drobno
- dodać liść laurowy i włożyć filety z suma, podlać winem i dusić ok 20 minut
- doprawić ostrą papryką.
Autor: Jarosław Łyczko
1 Comment
Artur Sobczyk
13 listopada 2018 g. 20:06Miałem dzisiaj nic nie jeść, a tu proszę bardzo… Patrzę, czytam
… i zgłodniałem. Zajrzałem do swojej lodówki – brakuje mi kilku komponentów
do zrobienia sobie takiego paprykarza.. Zaskoczę wszystkich – mam suma! 🙂