Paprykarz z suma - kuchnia chorwacka » Cromania.pl

Paprykarz z suma – kuchnia chorwacka

 

Jadąc drogą z Osijeka do Vukovaru, nie tą główną szosą ale bocznymi drogami najpierw nad Dravą, a później wzdłuż Dunaju znalazłem miejscowość Aljmas. Mieszka tam mój przyjaciel Joze. Joze jest kilkukrotnym mistrzem Chorwacji w przygotowaniu Riblji paprikas, Paprikas od soma.

Paprykarz z suma

Składniki:

  • sum, a najlepiej filety z suma lub dzwonka ok. 500g
  • 2 cebule
  • kawałek selera
  • 1 marchewka
  • przecier pomidorowy
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • papryka czerwona najlepiej roga w Polsce ramiro
  • 2 liście laurowe
  • bulion warzywny
  • papryka mielona słodka i ostra
  • oliwa lub olej słonecznikowy

Jak przyrządzić?

  • Cebulę, seler i marchew skroić w drobną kostkę a paprykę w paski podsmażyć na oleju
  • dodać bulion i dusić do miękkości
  • dodać paprykę słodka i przecier pomidorowy lub w sezonie świeże pomidory bez skórki posiekane drobno
  • dodać liść laurowy i włożyć filety z suma, podlać winem i dusić ok 20 minut
  • doprawić ostrą papryką.

 

Autor: Jarosław Łyczko

agnieszka

Agnieszka - autorka najpopularniejszego polskiego bloga o Chorwacji – Cromania.pl. Od pięciu lat inspiruję Polaków do odwiedzania tego kraju. Pokazuję, że Chorwacja to nie tylko takie znane miasta jak Dubrownik czy Zadar, że warto zboczyć z popularnych szlaków i udać się w mniej znane miejsca, jeszcze nie odkryte przez masową turystykę! Jestem również pomysłodawczynią największego konkursu fotograficznego w Polsce dla miłośników Chorwacji ” Twoje zdjęcie w Ambasadzie”, który od 3 lat organizuje przy wsparciu Ambasady Republiki Chorwacji w Warszawie.


Jeśli podobał Ci się ten artykuł, oceń go:
12345 (średnia ocena: 5,00)
Loading...

Podobne posty...

Komentarz: 1

  1. Artur Sobczyk pisze:

    Miałem dzisiaj nic nie jeść, a tu proszę bardzo… Patrzę, czytam
    … i zgłodniałem. Zajrzałem do swojej lodówki – brakuje mi kilku komponentów
    do zrobienia sobie takiego paprykarza.. Zaskoczę wszystkich – mam suma! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.