fbpx
Menu
Chorwacja / Kuchnia

Kuchnia chorwacka – Baranja i Slavonia

Moim ulubionym regionem Chorwacji oczywiście poza Dalmacją jest Baranja i Slavonia. Jeżeli tylko czas mi na to pozwala to jadąc na południe wybieram drogę przez okolice miast Osijek, Vukovar, Ilok.

Baranja i Slavonia

Kuchnia chorwacka – Baranja i Slavonia

Kuchnia tego rejonu jest zupełnie odmienna od kuchni śródziemnomorskiej mamy w niej ryby słodkowodne, dużo wieprzowiny i dziczyznę.

Jednym z dań , które poznałem w tym miejscu a dokładnie w miejscowości Bilje jest Čobanac. Jest to pewnego rodzaju gulasz z kilku gatunków mięs. Čobanac podaje się z grubym makaronem. Oryginalny sposób wykonania tej potrawy to gotowanie w kociołku na ogniu i ja w ten sposób przyrządzam Čobanac, ale można oczywiście w kuchni na piecu.

Przepis na Čobanac – Spróbuj

W drodze z Vukovaru do Iloka

Następna potrawa będzie dużo prostsza, miałem okazję jej się nauczyć w drodze z Vukovaru do Iloka, gdzie część drogi prowadzi nad brzegiem Dunaju i jest tam kilka fantastycznych gospodarstw agroturystycznych. 

Przepis na RIBA PEČENA NA SVINJSKOJ MASTI – spróbuj

Z Osijeka do Vukovaru

Jadąc drogą z Osijeka do Vukovaru, ale nie główną szosą, ale bocznymi drogami najpierw nad Dravą, a później wzdłuż Dunaju znalazłem miejscowość Aljmas.

Baranja i Slavonia

Dwie tajemnice

Mieszka tam mój przyjaciel Joze. Joze jest kilkukrotnym mistrzem Chorwacji w przygotowaniu Riblji paprikas. Właśnie Joze zdradził mi dwie tajemnice.

Pierwsza, że najlepsza papryka jest z Wojwodiny, a druga to jak przyrządzić Paprikas od soma.

Jak zrobić paprykarz z suma? Przepis – spróbuj

Baranja i Slavonia

Wina

Będąc w okolicach Iloka trzeba pamiętać o tamtejszych winach i koniecznie spróbować Ilockiego Traminaca, Pinot Blank, Frankovka i Rein Riesling.

SMOCZNEGO!! DOBAR TEK !!!

Baranja i Slavonia

Tekst napisany przy współpracy z Jarkiem Łyczko:

Dzień dobry a może „Dobar dan” Nazywam się Jarek Łyczko a tak ogólnie Smok w Chorwacji Zmaj a dla dzieciaków w mojej zatoce Ujak Zmaj. Jestem kucharzem z zawodu, pasji i zamiłowania, ale nie tylko kucharzem jestem trochę masarzem, trochę winiarzem, trochę rolnikiem i podróżnikiem. W poszukiwaniu zawodowych inspiracji wędruję po ciekawych miejscach. Z tych miejsc najbardziej inspirują mnie Bałkany a i zawodowo i sentymentalnie Chorwacja .

Moim zdaniem kuchnia chorwacka jest jedną z najciekawszych kuchni europejskich. Ze względu na położenie geograficzne , historię, ścieranie się różnych religii oraz szerokie wpływy sąsiednich kultur na przestrzeni wieków kuchnia ta jest bardzo ciekawa , smaczna i niepowtarzalna .

O tej kuchni chciałbym Wam opowiedzieć! O kuchni w której od lat króluje oliwa, rozmaryn, ryby i owoce morza, jagnięcina i młoda wieprzowina, sery i dojrzewające szynki,paprykowe kiełbasy a przede wszystkim wspaniałe wina.

 

O autorze

Agnieszka - autorka najpopularniejszego polskiego bloga o Chorwacji – Cromania.pl. Od pięciu lat inspiruję Polaków do odwiedzania tego kraju. Pokazuję, że Chorwacja to nie tylko takie znane miasta jak Dubrownik czy Zadar, że warto zboczyć z popularnych szlaków i udać się w mniej znane miejsca, jeszcze nie odkryte przez masową turystykę! Jestem również pomysłodawczynią największego konkursu fotograficznego w Polsce dla miłośników Chorwacji ” Twoje zdjęcie w Ambasadzie”, który od 3 lat organizuje przy wsparciu Ambasady Republiki Chorwacji w Warszawie.

Brak komentarzy

    Napisz odpowiedź