fbpx
This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.

There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.

Menu
Chorwacja / Kuchnia

RIBA PEČENA NA SVINJSKOJ MASTI – Ryba na smalcu

Danie, które możemy bez problemu zrobić w naszym domu.  Tej potrawy miałem okazję jej się nauczyć w drodze z Vukovaru do Iloka gdzie część drogi prowadzi nad brzegiem Dunaju i jest tam kilka fantastycznych gospodarstw agroturystycznych. Potrawa ta to ryba smażona na świńskim smalcu.

Składniki :

  • małe słodkowodne ryby np. karaś, płoć,okoń a jeżeli takich nie będziemy mogli zdobyć, to może być karp lub leszcz
  • mąka pszenna
  • mąka kukurydziana
  • ok. 400 g smalec wieprzowy
  • sól

Jak przyrządzić?

  • Ryby oprawiamy, dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem następnie kilkukrotnie nacinamy w poprzek ości
  • lekko opruszamy mieszanką mąki pszennej z kukurydzianej w stosunku 1/1
  • na patelni rozpuszczamy smalec i kiedy jest już bardzo gorący układamy ryby i smażymy z każdej strony
  • na patelni musi być odpowiednia ilość smalcu by się nam nie palił –  ryba smaży się tak długo, aż małe ości będą tak usmażone, że będzie można je zjeść
  • przyprawiamy solą.

Autor: Jarosław Łyczko

O autorze

Agnieszka - autorka najpopularniejszego polskiego bloga o Chorwacji – Cromania.pl. Od pięciu lat inspiruję Polaków do odwiedzania tego kraju. Pokazuję, że Chorwacja to nie tylko takie znane miasta jak Dubrownik czy Zadar, że warto zboczyć z popularnych szlaków i udać się w mniej znane miejsca, jeszcze nie odkryte przez masową turystykę! Jestem również pomysłodawczynią największego konkursu fotograficznego w Polsce dla miłośników Chorwacji ” Twoje zdjęcie w Ambasadzie”, który od 3 lat organizuje przy wsparciu Ambasady Republiki Chorwacji w Warszawie.

Brak komentarzy

    Napisz odpowiedź