Danie, które możemy bez problemu zrobić w naszym domu. Tej potrawy miałem okazję jej się nauczyć w drodze z Vukovaru do Iloka gdzie część drogi prowadzi nad brzegiem Dunaju i jest tam kilka fantastycznych gospodarstw agroturystycznych. Potrawa ta to ryba smażona na świńskim smalcu.
Składniki :
- małe słodkowodne ryby np. karaś, płoć,okoń a jeżeli takich nie będziemy mogli zdobyć, to może być karp lub leszcz
- mąka pszenna
- mąka kukurydziana
- ok. 400 g smalec wieprzowy
- sól
Jak przyrządzić?
- Ryby oprawiamy, dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem następnie kilkukrotnie nacinamy w poprzek ości
- lekko opruszamy mieszanką mąki pszennej z kukurydzianej w stosunku 1/1
- na patelni rozpuszczamy smalec i kiedy jest już bardzo gorący układamy ryby i smażymy z każdej strony
- na patelni musi być odpowiednia ilość smalcu by się nam nie palił – ryba smaży się tak długo, aż małe ości będą tak usmażone, że będzie można je zjeść
- przyprawiamy solą.
Autor: Jarosław Łyczko
Brak komentarzy