RIBA PEČENA NA SVINJSKOJ MASTI – Ryba na smalcu

 

Danie, które możemy bez problemu zrobić w naszym domu.  Tej potrawy miałem okazję jej się nauczyć w drodze z Vukovaru do Iloka gdzie część drogi prowadzi nad brzegiem Dunaju i jest tam kilka fantastycznych gospodarstw agroturystycznych. Potrawa ta to ryba smażona na świńskim smalcu.

Składniki :

  • małe słodkowodne ryby np. karaś, płoć,okoń a jeżeli takich nie będziemy mogli zdobyć, to może być karp lub leszcz
  • mąka pszenna
  • mąka kukurydziana
  • ok. 400 g smalec wieprzowy
  • sól

Jak przyrządzić?

  • Ryby oprawiamy, dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem następnie kilkukrotnie nacinamy w poprzek ości
  • lekko opruszamy mieszanką mąki pszennej z kukurydzianej w stosunku 1/1
  • na patelni rozpuszczamy smalec i kiedy jest już bardzo gorący układamy ryby i smażymy z każdej strony
  • na patelni musi być odpowiednia ilość smalcu by się nam nie palił –  ryba smaży się tak długo, aż małe ości będą tak usmażone, że będzie można je zjeść
  • przyprawiamy solą.

Autor: Jarosław Łyczko

agnieszka

Agnieszka - autorka najpopularniejszego polskiego bloga o Chorwacji – Cromania.pl. Od pięciu lat inspiruję Polaków do odwiedzania tego kraju. Pokazuję, że Chorwacja to nie tylko takie znane miasta jak Dubrownik czy Zadar, że warto zboczyć z popularnych szlaków i udać się w mniej znane miejsca, jeszcze nie odkryte przez masową turystykę! Jestem również pomysłodawczynią największego konkursu fotograficznego w Polsce dla miłośników Chorwacji ” Twoje zdjęcie w Ambasadzie”, który od 3 lat organizuje przy wsparciu Ambasady Republiki Chorwacji w Warszawie.


Jeśli podobał Ci się ten artykuł, oceń go:
12345 (średnia ocena: 5,00)
Loading...

Podobne posty...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Polub nas na Facebooku