fbpx
Menu
Chorwacja / Kuchnia

RIBA PEČENA NA SVINJSKOJ MASTI – Ryba na smalcu

Danie, które możemy bez problemu zrobić w naszym domu.  Tej potrawy miałem okazję jej się nauczyć w drodze z Vukovaru do Iloka gdzie część drogi prowadzi nad brzegiem Dunaju i jest tam kilka fantastycznych gospodarstw agroturystycznych. Potrawa ta to ryba smażona na świńskim smalcu.

Przez wiele lat odpowiadając na pytania moich czytelników stworzyłam serię e-booków, które, wg dotychczasowych czytelników, są bardzo pomocne w czasie pobytu w Chorwacji ze względu na swój praktyczny charakter oraz idealne dopasowanie do czytania na ekranie telefonu komórkowego.

Składniki :

  • małe słodkowodne ryby np. karaś, płoć,okoń a jeżeli takich nie będziemy mogli zdobyć, to może być karp lub leszcz
  • mąka pszenna
  • mąka kukurydziana
  • ok. 400 g smalec wieprzowy
  • sól

Jak przyrządzić?

  • Ryby oprawiamy, dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem następnie kilkukrotnie nacinamy w poprzek ości
  • lekko opruszamy mieszanką mąki pszennej z kukurydzianej w stosunku 1/1
  • na patelni rozpuszczamy smalec i kiedy jest już bardzo gorący układamy ryby i smażymy z każdej strony
  • na patelni musi być odpowiednia ilość smalcu by się nam nie palił –  ryba smaży się tak długo, aż małe ości będą tak usmażone, że będzie można je zjeść
  • przyprawiamy solą.

Autor: Jarosław Łyczko

TOP5 najpopularniejsze apartamenty w tym tygodniu:
Brač > Villa Slika
Pag > Mandre Island Pag
Ploče > Apartman Sanja
Mljet > Villa Evita Apartments
Korcula > Apartments Prigradica
... i wiele innych ZOBACZ

O autorze

Agnieszka - autorka najpopularniejszego polskiego bloga o Chorwacji – Cromania.pl. Od pięciu lat inspiruję Polaków do odwiedzania tego kraju. Pokazuję, że Chorwacja to nie tylko takie znane miasta jak Dubrownik czy Zadar, że warto zboczyć z popularnych szlaków i udać się w mniej znane miejsca, jeszcze nie odkryte przez masową turystykę! Jestem również pomysłodawczynią największego konkursu fotograficznego w Polsce dla miłośników Chorwacji ” Twoje zdjęcie w Ambasadzie”, który od 3 lat organizuje przy wsparciu Ambasady Republiki Chorwacji w Warszawie.

Brak komentarzy

    Napisz odpowiedź