Burek z mięsem to przysmak w Chorwacji. Każdy będąc tam na pewno raz go spróbował. Wariacji jest dużo. Możemy go kupić z mięsem, serem, szpinakiem, a nawet z jabłkiem. Jednak możemy go w łatwy sposób zrobić w domu. Zapraszamy do…
Burek z mięsem to przysmak w Chorwacji. Każdy będąc tam na pewno raz go spróbował. Wariacji jest dużo. Możemy go kupić z mięsem, serem, szpinakiem, a nawet z jabłkiem. Jednak możemy go w łatwy sposób zrobić w domu. Zapraszamy do…
Burek z serem to przysmak w Chorwacji. Każdy będąc tam na pewno raz go spróbował. Wariacji jest dużo. Możemy go kupić z mięsem, serem, szpinakiem a nawet z jabłkiem. Jednak możemy go w łatwy sposób zrobić w domu. Zapraszamy do…
Orehnjača Orzechowa – rolada dla miłośników słodyczy Składniki: Na ciasto: 100g cukru 200ml mleka 30g drożdży 600g mąki 150g masła (stopionego) 4 żółtka 1/2 łyżeczka soli Na nadzienie: 400g mielonych orzechów włoskich 4 białka 200g cukru 100ml mleka (podgrzanego) 1…
Indyk z mlinci – Tradycyjny indyk z cienkimi plackami Składniki: 1 indyk (około 3000 g) 500g mlinci Olej Sól Co robimy? Indyka dobrze opłukać, wysuszyć i dobrze posolić na zewnątrz i wewnątrz. Pozostawić na 4 godziny w chłodnym miejscu. Następnie…
Sarma – Nadziewana kiszona kapusta z Chorwacji Składniki: 1500g kapusty kiszonej (cała główka) 1000g mielonej wołowiny 2 jajka 15g soli 10g czarnego pieprzu (zmielonego) 150g cebuli 125g ryżu 300g kapusty kiszonej 500g żeberek wieprzowych (wędzone i ususzone) 300g boczku (ususzonego i…
Istarske kroštule – Faworki z Istrii Składniki: 250g mąki drobnoziarnistej 250g mąki gruboziarnistej 50g cukru 30g masła 100g słodkiej śmietany 50ml rumu 50ml brandy 50ml białego wina 3 żółtka 2 opakowania cukru waniliowego 1 opakowanie proszku do pieczenia Sól Olej…
Fritule – Smażone smakołyki na wigilijnym stole Składniki: 500g mąki 20g świeżych drożdży 2 żołtka 80g rodzynków Skórka z 1 cytryny 50g białego cukru 20g masła (stopionego) 150-200ml mleka (ciepłego) 50ml rakiji (lub brandy) Sól 500ml oleju do smażenia Cukier…
Bożonarodzeniowe przysmaki Chorwacji! Nasze myśli są już zajęte Świętami Bożego Narodzenia i wszystkim, co niesie ze sobą ten niezwykły czas. Warto jednak pomyśleć o spędzeniu tych magicznych chwil w najpiękniejszym miejscu Europy i zajadaniu się bożonarodzeniowymi smakołykami Chorwacji. Lato jest…
Pljeskavica, zwykle kojarzona jest z Serbią. Jednak jest również bardzo znana we wszystkich krajach bałkańskich. Wszędzie spotkamy wiele wariacji w sposobie jej przygotowania. Zazwyczaj mięso mielone, które wykorzystujemy to jagnięcina, wieprzowina, wołowina, cielęcina, baranina. Zazwyczaj robiona na grillu, podawana na ciepło z cebulą i z przystawkami…
Większość z nas nie rozstaje się ze swoimi smartphonami nawet w czasie wakacji. Ma to plusy i minusy. Jednakże aplikacje mogą nam pomóc przy planowaniu podroży, a co ważne przydadzą się już na miejscu. Poniżej przedstawiamy listę aplikacji, które są przydatne w podroży. Warto…