Kategoria: Kuchnia

Burek z mięsem – kuchnia chorwacka

Burek z mięsem to przysmak w Chorwacji. Każdy będąc tam na pewno raz go spróbował. Wariacji jest dużo. Możemy go kupić z mięsem, serem, szpinakiem, a nawet z jabłkiem. Jednak możemy go w łatwy...

Burek z serem – kuchnia chorwacka

Burek z serem to przysmak w Chorwacji. Każdy będąc tam na pewno raz go spróbował. Wariacji jest dużo. Możemy go kupić z mięsem, serem, szpinakiem a nawet z jabłkiem. Jednak możemy go w łatwy...

Orehnjača – przepis na orzechowe ciasto

Orehnjača Orzechowa – rolada dla miłośników słodyczy Składniki: Na ciasto: 100g cukru 200ml mleka 30g drożdży 600g mąki 150g masła (stopionego) 4 żółtka 1/2 łyżeczka soli Na nadzienie: 400g mielonych orzechów włoskich 4 białka...

Istarske kroštule – faworki z Chorwacji

Istarske kroštule – Faworki z Istrii Składniki: 250g mąki drobnoziarnistej 250g mąki gruboziarnistej 50g cukru 30g masła 100g słodkiej śmietany 50ml rumu 50ml brandy 50ml białego wina 3 żółtka 2 opakowania cukru waniliowego 1...

Fritule – przepis na chorwackie smakołyki

Fritule – Smażone smakołyki na wigilijnym stole Składniki: 500g mąki 20g świeżych drożdży 2 żołtka 80g rodzynków Skórka z 1 cytryny 50g białego cukru 20g masła (stopionego) 150-200ml mleka (ciepłego) 50ml rakiji (lub brandy)...

Bożonarodzeniowe przysmaki Chorwacji

Bożonarodzeniowe przysmaki Chorwacji! Nasze myśli są już zajęte Świętami Bożego Narodzenia i wszystkim, co niesie ze sobą ten niezwykły czas. Warto jednak pomyśleć o spędzeniu tych magicznych chwil w najpiękniejszym miejscu Europy i zajadaniu...

PLJESKAVICA – bałkańskie smaki

Pljeskavica, zwykle kojarzona jest z Serbią. Jednak jest również bardzo znana we wszystkich krajach bałkańskich. Wszędzie spotkamy wiele wariacji w sposobie jej przygotowania. Zazwyczaj mięso mielone, które wykorzystujemy to jagnięcina, wieprzowina, wołowina, cielęcina, baranina. Zazwyczaj robiona na grillu, podawana na...

Polub nas na Facebooku