Menu
Chorwacja / Kuchnia

Dzikie Szparagi w Chorwacji na wiosnę

Pod koniec marca lub na początku kwietnia zaczyna się w Chorwacji sezon na dzikie szparagi. W Dalmacji w tym roku sezon zaczął się naprawdę bardzo szybko, bo właśnie teraz, w połowie marca.

Niektórzy zjadają dzikie szparagi na surowo, zaraz po zebraniu. Jednak ze względu na goryczkę polecam poddać je nieznacznej obróbce termicznej.

Fritaja od sparoga/Frittata ze szparagami

Popularnym daniem jest: Fritaja od sparoga

Składniki:

Dzikie szparagi ok. 200 g (samych główek), łodygi możemy ususzyć i wykorzystać jako przyprawę.

  • 4 jajka,
  • cebula,
  • sól,
  • pieprz,
  • oliwa.

Co robimy:

  • Główki odrywamy od łodyg i na chwilę wrzucamy do osolonego wrzątku, by pozbyć się goryczki i po chwili wyjmujemy.
  • Na patelni blanszujemy cebulę skrojoną w kostkę.
  • Następnie dodajemy obgotowane szparagi i dusimy do miękkości.
  • Doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy jajka, delikatnie mieszamy do czasu aż się zetnie białko – nie może być zbyt suche.

W Chorwacji dzikie szparagi są tak popularne, że w kwietniu odbywają się festiwale szparagów, Festival Šparuga.

Wiosna

Dzikie szparagi są zwiastunem nadchodzącej wiosny, ale sezon na nie trwa bardzo krótko, bo ok. 3 tygodnie do miesiąca. Więc spieszmy się odwiedzić Chorwację na początku kwietnia i spróbować szparagów na którymś z kulinarnych festivalów.

Dobar Tek.

Tekst napisany przy współpracy z Jarkiem Łyczko.

 

Brak komentarzy

    Napisz odpowiedź