Pod koniec marca lub na początku kwietnia zaczyna się w Chorwacji sezon na dzikie szparagi. W Dalmacji w tym roku sezon zaczął się naprawdę bardzo szybko, bo właśnie teraz, w połowie marca.
Niektórzy zjadają dzikie szparagi na surowo, zaraz po zebraniu. Jednak ze względu na goryczkę polecam poddać je nieznacznej obróbce termicznej.
Fritaja od sparoga/Frittata ze szparagami
Popularnym daniem jest: Fritaja od sparoga
Składniki:
Dzikie szparagi ok. 200 g (samych główek), łodygi możemy ususzyć i wykorzystać jako przyprawę.
- 4 jajka,
- cebula,
- sól,
- pieprz,
- oliwa.
Co robimy:
- Główki odrywamy od łodyg i na chwilę wrzucamy do osolonego wrzątku, by pozbyć się goryczki i po chwili wyjmujemy.
- Na patelni blanszujemy cebulę skrojoną w kostkę.
- Następnie dodajemy obgotowane szparagi i dusimy do miękkości.
- Doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy jajka, delikatnie mieszamy do czasu aż się zetnie białko – nie może być zbyt suche.
W Chorwacji dzikie szparagi są tak popularne, że w kwietniu odbywają się festiwale szparagów, Festival Šparuga.
Wiosna
Dzikie szparagi są zwiastunem nadchodzącej wiosny, ale sezon na nie trwa bardzo krótko, bo ok. 3 tygodnie do miesiąca. Więc spieszmy się odwiedzić Chorwację na początku kwietnia i spróbować szparagów na którymś z kulinarnych festivalów.
Dobar Tek.
Tekst napisany przy współpracy z Jarkiem Łyczko.
Brak komentarzy