SEROWY PASKI RAJ – paški sir 

 
 
Pierwszy raz spróbowaliśmy tego sera w restauracji w miejscowości Pag, na wyspie Pag. Od razu nas zachwycił. Po pierwszym kęsie byliśmy zakochani i oczywiście chcieliśmy więcej. Twardy, dość ostry w smaku i pachnący ziołami.

Niebo w gębie

Przyznam, że wcześniej nie mieliśmy w ustach tak wspaniałego sera…jest inny od tych, które jadamy we Francji czy Włoszech. Poinformowano nas,  że paski ser możemy kupić po drodze do miasteczka Kolan. Tak się stało, odwiedziliśmy serowarnię rodziny Gligora w wiosce Kolan.
Cena za kilogram: ok. 280,00 kn

Tytuły

To  utytułowana rodzina serowarów. Sery produkują od 15 lat i poza paszkim serem robią też Žigljen, Kolan, Kozlar, Figurica, młody trapist. W czasie Mistrzostw Świata serowarów w Birmingham Paški sir zdobył trzy złote medale w kategoriach sery owcze, sery twarde i nowe sery. Sery ozdabia zdjęcie kobiety w czepku ozdobionym charakterystyczną koronką z Pagu. Słynna koronka (Paśka ćipka) została umieszczona na liście światowego dziedzictwa kulturowego UNESCO.
 
9484537517_0e6059fb19_z
 
Rodzinna serownia przywitała nas półkami serów na których leżał jak ciepłe bułeczki. Wzięliśmy kawałek na spróbowanie do białego wina na wieczorową porę.

Chcemy więcej

Jednak już następnego dnia przyjechaliśmy po większe ilości, w tym do zabrania do domu i dla rodziny.
Paški ser jest powszechnie uważany za najlepszy ser w Chorwacji. Wyrabiany jest z mleka owczego. Ser jest wyjątkowo smaczny i bardzo aromatyczny, dzięki szczególnej historii wyspy oraz produkcji soli.  Dzięki obmywaniu oliwą z oliwek i posypywaniu popiołem przed procesem dojrzewania.

Czym żywią się owce?

Tym co znajdą między skałami, ta dieta jednak im  służy, skoro o ser zabijają się kupcy.
To chyba jedyny produkt na świecie, wykupywany w całości zanim jeszcze zostanie zrobiony.

Silne wiatry rozprzestrzeniają pyły soli wyspy na wszystko, w tym roślinność. Oznacza to, że sól ta trafia na rośliny, które i tak muszą przetrwać w dość trudnych warunkach. Po czym te nieliczne aromatyczne rośliny pałaszują owce.
Owce hodowane są w górach, mają skąpe pastwiska, na których królują szałwia i kocanki.
Te zioła podobno wpływają na smak ich mleka. Ser dojrzewa od 6 do 12 miesięcy.
W swoim smaku ten ser jest wyjątkowy. Łączy w sobie nieskazietelna sól i wspaniałe aromatyczne zioła.

9484538187_0d7b187b27_z

O Pag – KLIKNIJ 

Na wyspę Pag można odbyć wycieczkę stacjonujące w okolicach Zadaru. Łatwy, przyjemny dojazd, ze wspaniałymi widokami. Velebit łączy się z Jadranem…kolor granatu uderza nas jeszcze bardziej intensywniej niż gdziekolwiek w Chorwacji, a to dlatego, że wyspa Pag jest nazywana księżycową wyspą. Faktycznie w niektórych miejscach czujemy się jakbyśmy spacerowali po księżycu!
Pag jest ważnym ośrodkiem produkcji soli. Dzięki wyjątkowemu położeniu oraz często nawiedzających Bora wiatrów, sól produkowana jest przez wieki. Natomiast ser stał się prawdziwym towarem eksportu.
9487334140_f441175bfa_z

Wrażenia

Jadąc pierwszy raz na wyspę Pag, czy nawet do Chorwacji nie przypuszczaliśmy, że znajdziemy tu tak przepyszne przekąski w tym własnie paski sir.
Wspaniale smakuje jako dodatek do oliwek, chleba czy suchych wędlin, sparwdzi się w risotto. Świetnie pasuje do miejscowych win, przede wszystkim delikatnej białej Graševiny. Jest nawet więcej niż pyszną przekąską!
Ser Pag symbolizuje tradycje kulinarne w Chorwacji.
W Chorwacji możemy znależc pyszne i urozmaicone dania i odkrywanie ich po raz pierwszy, był ważną częścią podróży po kraju.
Nagradzana za ten właśnie wyrób firma Sirana Gligora (www.sirena.hr) prowadzi sprzedaż w kilku sklepach w kraju, w Zadarze, Rijece, Splicie, Zagrzebiu i w Kolanie na Pagu gdzie ma siedzibę.
 
 
 
 

zródło zdjęc: Matt Long


Jeśli podobał Ci się ten artykuł, oceń go:
12345 (średnia ocena: 5,00)
Loading...

Podobne posty...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Polub nas na Facebooku