Menu
Kuchnia / O Chorwacji

Indyk z mlinci – tradycyjny indyk z cienkimi plackami

Indyk z mlinci – Tradycyjny indyk z cienkimi plackami

5

Sk艂adniki:

1 indyk (oko艂o 3000 g)

500g mlinci

Olej

S贸l

Co robimy?

Indyka dobrze op艂uka膰, wysuszy膰 i dobrze posoli膰 na zewn膮trz i wewn膮trz.

Pozostawi膰 na 4 godziny w ch艂odnym miejscu.

Nast臋pnie umie艣ci膰 indyka w wysmarowanej t艂uszczem brytfannie, obficie natrze膰 olejem i piec w nagrzanym piekarniku w 艣redniej temperaturze si臋gaj膮cej 180 – 200 C przez 2,5 – 3 godziny.

Aby uzyska膰 chrupi膮c膮 sk贸rk臋, przez ca艂y czas pieczenia nale偶y polewa膰 indyka sosem, kt贸ry pojawi si臋 na dnie brytfanki. Gdy sos z brytfanny wyparuje dola膰 nieco wody, aby zapobiec przypaleniu.

Rozkruszone na niewielkie kawa艂ki mlinci zala膰 w garnku wrz膮tkiem i gotowa膰 przez oko艂o 5 minut a偶 zmi臋kn膮, nast臋pnie dobrze op艂uka膰 i osuszy膰.

Indyka podawa膰 z polanymi sosem mlinci.

  • Mlinci to nazwa jadanych w Chorwacji cienkich plack贸w przygotowywanych z m膮ki, wody i soli. Cz臋sto przed podaniem dodatkowo podsma偶a si臋 je w drobiowym t艂uszczu.聽

002916b241d316a8d227e46beb921780

殴r贸d艂o: CNTB

 

O autorze

Agnieszka - autorka najpopularniejszego polskiego bloga o Chorwacji 鈥 Cromania.pl. Od pi臋ciu lat inspiruj臋 Polak贸w do odwiedzania tego kraju. Pokazuj臋, 偶e Chorwacja to nie tylko takie znane miasta jak Dubrownik czy Zadar, 偶e warto zboczy膰 z popularnych szlak贸w i uda膰 si臋 w mniej znane miejsca, jeszcze nie odkryte przez masow膮 turystyk臋! Jestem r贸wnie偶 pomys艂odawczyni膮 najwi臋kszego konkursu fotograficznego w Polsce dla mi艂o艣nik贸w Chorwacji 鈥 Twoje zdj臋cie w Ambasadzie鈥, kt贸ry od 3 lat organizuje przy wsparciu Ambasady Republiki Chorwacji w Warszawie.

Brak komentarzy

    Napisz odpowied藕