fbpx
Menu
Kuchnia / O Chorwacji

Indyk z mlinci – tradycyjny indyk z cienkimi plackami

Indyk z mlinci – Tradycyjny indyk z cienkimi plackami

5

Składniki:

1 indyk (około 3000 g)

500g mlinci

Olej

Sól

Co robimy?

Indyka dobrze opłukać, wysuszyć i dobrze posolić na zewnątrz i wewnątrz.

Pozostawić na 4 godziny w chłodnym miejscu.

Następnie umieścić indyka w wysmarowanej tłuszczem brytfannie, obficie natrzeć olejem i piec w nagrzanym piekarniku w średniej temperaturze sięgającej 180 – 200 C przez 2,5 – 3 godziny.

Aby uzyskać chrupiącą skórkę, przez cały czas pieczenia należy polewać indyka sosem, który pojawi się na dnie brytfanki. Gdy sos z brytfanny wyparuje dolać nieco wody, aby zapobiec przypaleniu.

Rozkruszone na niewielkie kawałki mlinci zalać w garnku wrzątkiem i gotować przez około 5 minut aż zmiękną, następnie dobrze opłukać i osuszyć.

Indyka podawać z polanymi sosem mlinci.

  • Mlinci to nazwa jadanych w Chorwacji cienkich placków przygotowywanych z mąki, wody i soli. Często przed podaniem dodatkowo podsmaża się je w drobiowym tłuszczu. 

002916b241d316a8d227e46beb921780

Źródło: CNTB

 

O autorze

Agnieszka - autorka najpopularniejszego polskiego bloga o Chorwacji – Cromania.pl. Od pięciu lat inspiruję Polaków do odwiedzania tego kraju. Pokazuję, że Chorwacja to nie tylko takie znane miasta jak Dubrownik czy Zadar, że warto zboczyć z popularnych szlaków i udać się w mniej znane miejsca, jeszcze nie odkryte przez masową turystykę! Jestem również pomysłodawczynią największego konkursu fotograficznego w Polsce dla miłośników Chorwacji ” Twoje zdjęcie w Ambasadzie”, który od 3 lat organizuje przy wsparciu Ambasady Republiki Chorwacji w Warszawie.

Brak komentarzy

    Napisz odpowiedź