Indyk z mlinci – tradycyjny indyk z cienkimi plackami

 

Indyk z mlinci – Tradycyjny indyk z cienkimi plackami

5

Składniki:

1 indyk (około 3000 g)

500g mlinci

Olej

Sól

Co robimy?

Indyka dobrze opłukać, wysuszyć i dobrze posolić na zewnątrz i wewnątrz.

Pozostawić na 4 godziny w chłodnym miejscu.

Następnie umieścić indyka w wysmarowanej tłuszczem brytfannie, obficie natrzeć olejem i piec w nagrzanym piekarniku w średniej temperaturze sięgającej 180 – 200 C przez 2,5 – 3 godziny.

Aby uzyskać chrupiącą skórkę, przez cały czas pieczenia należy polewać indyka sosem, który pojawi się na dnie brytfanki. Gdy sos z brytfanny wyparuje dolać nieco wody, aby zapobiec przypaleniu.

Rozkruszone na niewielkie kawałki mlinci zalać w garnku wrzątkiem i gotować przez około 5 minut aż zmiękną, następnie dobrze opłukać i osuszyć.

Indyka podawać z polanymi sosem mlinci.

  • Mlinci to nazwa jadanych w Chorwacji cienkich placków przygotowywanych z mąki, wody i soli. Często przed podaniem dodatkowo podsmaża się je w drobiowym tłuszczu. 

002916b241d316a8d227e46beb921780

Wpis powstał we współpracy z Chorwacka Wspólnota Turystyczna.

ynmtms1ioti1mtziotuynja5mty4zdq0mjq5nte5ytq1yjzindlmy2y0yjyxltnqnmu2a0zmvkkxuuhcc2jzrgnlcxf2yu5ewepydja1a28yalpgddrhdeu9


Jeśli podobał Ci się ten artykuł, oceń go:
12345 (średnia ocena: 5,00)
Loading...

Podobne posty...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Polub nas na Facebooku