Indyk z mlinci – Tradycyjny indyk z cienkimi plackami
Składniki:
1 indyk (około 3000 g)
500g mlinci
Olej
Sól
Co robimy?
Indyka dobrze opłukać, wysuszyć i dobrze posolić na zewnątrz i wewnątrz.
Pozostawić na 4 godziny w chłodnym miejscu.
Następnie umieścić indyka w wysmarowanej tłuszczem brytfannie, obficie natrzeć olejem i piec w nagrzanym piekarniku w średniej temperaturze sięgającej 180 – 200 C przez 2,5 – 3 godziny.
Aby uzyskać chrupiącą skórkę, przez cały czas pieczenia należy polewać indyka sosem, który pojawi się na dnie brytfanki. Gdy sos z brytfanny wyparuje dolać nieco wody, aby zapobiec przypaleniu.
Rozkruszone na niewielkie kawałki mlinci zalać w garnku wrzątkiem i gotować przez około 5 minut aż zmiękną, następnie dobrze opłukać i osuszyć.
Indyka podawać z polanymi sosem mlinci.
- Mlinci to nazwa jadanych w Chorwacji cienkich placków przygotowywanych z mąki, wody i soli. Często przed podaniem dodatkowo podsmaża się je w drobiowym tłuszczu.
Źródło: CNTB
Brak komentarzy