Pašticada Rustykalna wołowina z warzywami
Składniki:
- Wołowina z udźca extra 2 kg,
- marchewka 1 kg,
- seler 300 g,
- pietruszka 200 g,
- ocet biały winny lub jabłkowy 200 ml,
- wino czerwone 40 ml,
- pancetta lub boczek wędzony 200 g,
- 6 ząbków czosnku,
- 2 cebule,
- gałązka rozmarynu,
- łyżka przecieru pomidorowego,
- kilka śliwek,
- 1 l bulionu wołowego,
- oliwa,
- sól,
- pieprz,
- 2 łyżki miodu,
- kilka liści laurowych.
- 1 Cebula.
- Wino prosek.
- kilka goździków,
- 2 łyżki powideł śliwkowych.
Jak przyrządzić?
- Marchewki, pancettę i czosnek skroić w słupki, mięso naciąć nożem i w szczeliny powtykać czosnek, pancettę i marchewkę.
- Mięso włożyć do rondla dodać skrojoną cebulę, liść laurowy, rozmaryn.
- Następnie zalać octem i winem przyprawić solą i pieprzem. W takiej marynacie mięso pozostawić na noc.
- Następnego dnia mocno rozgrzać oliwę w rondlu i dobrze zrumienić mięso ze wszystkich stron.
- Podlać winem proszek, dodać warzywa z marynaty i dusić przez ok 15 minut.
- Następnie podlać bulionem, dodać przecier, śliwki i goździki.
- Włożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160 stC i piec przez kilka godzin, przeważnie wystarczą trzy.
- Wyjąć mięso i skroić na plastry o grubości ok 1 cm.
- Z sosu wyjąć liść laurowy, rozmaryn, a resztę zmiksować na gładką emulsję.
- Dodać miód i powidła a następnie zredukować do konsystencji gęstego sosu.
- Podawać z kluseczkami gnocchi.
Przepis: Jarosław Łyczko
Brak komentarzy