Pašticada – Rustykalna wołowina z warzywami

 

Pašticada Rustykalna wołowina z warzywami

4

Składniki:

  • Wołowina z udźca extra 2 kg,
  • marchewka 1 kg,
  • seler 300 g,
  • pietruszka 200 g,
  • ocet biały winny lub jabłkowy 200 ml,
  • wino czerwone 40 ml,
  • pancetta lub boczek wędzony 200 g,
  • 6 ząbków czosnku,
  • 2 cebule,
  • gałązka rozmarynu,
  • łyżka przecieru pomidorowego,
  • kilka śliwek,
  • 1 l bulionu wołowego,
  • oliwa,
  • sól,
  • pieprz,
  • 2 łyżki miodu,
  • kilka liści laurowych.
  • 1 Cebula.
  • Wino prosek.
  • kilka goździków,
  • 2 łyżki powideł śliwkowych.

Jak przyrządzić?

  • Marchewki, pancettę i czosnek skroić w słupki, mięso naciąć nożem i w szczeliny powtykać czosnek, pancettę i marchewkę.
  • Mięso włożyć do rondla dodać skrojoną cebulę, liść laurowy, rozmaryn.
  • Następnie zalać octem i winem przyprawić solą i pieprzem. W takiej marynacie mięso pozostawić na noc.
  • Następnego dnia mocno rozgrzać oliwę w rondlu i dobrze zrumienić mięso ze wszystkich stron.
  • Podlać winem proszek, dodać warzywa z marynaty i dusić przez ok 15 minut.
  • Następnie podlać bulionem, dodać przecier, śliwki i goździki.
  • Włożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160 stC i piec przez kilka godzin, przeważnie wystarczą trzy.
  • Wyjąć mięso i skroić na plastry o grubości ok 1 cm.
  • Z sosu wyjąć liść laurowy, rozmaryn, a resztę zmiksować na gładką emulsję.
  • Dodać miód i powidła a następnie zredukować do konsystencji gęstego sosu.
  • Podawać z kluseczkami gnocchi.

 

 

Przepis: Jarosław Łyczko

Zdjęcia od Chorwacka Wspólnota Turystyczna.

ynmtms1ioti1mtziotuynja5mty4zdq0mjq5nte5ytq1yjzindlmy2y0yjyxltnqnmu2a0zmvkkxuuhcc2jzrgnlcxf2yu5ewepydja1a28yalpgddrhdeu9


Jeśli podobał Ci się ten artykuł, oceń go:
12345 (średnia ocena: 5,00)
Loading...

Podobne posty...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Polub nas na Facebooku