Pašticada – Rustykalna wołowina z warzywami


 

Pašticada Rustykalna wołowina z warzywami

4

Składniki:

1,5-2kg wołowiny

5 ząbków czosnku (pokrojonych)

100g boczku (pokrojonego w nieco ponad centymetrowe plasterki)

ocet winny 1 łyżka stołowa smalcu

1/2 szklanki oliwy z oliwek

3 duże cebule (pokrojone w ćwiartki)

2 marchewki

1 seler (pokrojony w ćwiartki)

1 łyżeczka mąki

4 ząbki czosnku

2 łyżki stołowe przecieru pomidorowego

100ml chorwackiego wina prosek

1 łyżeczka cukru

1/2 szklanki czerwonego wina

3 plastry cytryny

3 śliwki suszone

Sól, Pieprz

Co robimy?

Wykonać nożem w mięsie otwory głębokie na 2-4 cm. Do kilku otworów włożyć niewielkie kawałki czosnku razem z boczkiem, do pozostałych sam czosnek.

Ułożyć mięso w brytfannie, zalać octem i pozostawić na noc. Następnego dnia wyjąć wołowinę z octu i doprawić solą oraz pieprzem.

Ułożyć mięso w naczyniu żaroodpornym, obłożyć warzywami, dodać smalec i oliwę z oliwek i piec pod przykryciem przez około 45 minut.

Po upieczeniu oddzielić warzywa i zblendować je z sosem, powstałym podczas pieczenia. Dodać mąkę, czosnek, przecier pomidorowy, prosek, cukier, czerwone wino, plasterki cytryny, suszone śliwki i ocet (wedle uznania).

Pokroić mięso w plastry o grubości 1 cm, włożyć do sosu i gotować aż mięso nabierze miękkości.

Podawać z ziemniaczanymi gnocchi lub makaronem, posypując przed podaniem startym parmezanem.

Wpis powstał we współpracy z Chorwacka Wspólnota Turystyczna.

ynmtms1ioti1mtziotuynja5mty4zdq0mjq5nte5ytq1yjzindlmy2y0yjyxltnqnmu2a0zmvkkxuuhcc2jzrgnlcxf2yu5ewepydja1a28yalpgddrhdeu9


Jeśli podobał Ci się ten artykuł, oceń go:
12345 (średnia ocena: 5,00)
Loading...

Podobne posty...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Polub nas na Facebooku