fbpx
Menu
Kuchnia / O Chorwacji

Istarske kroštule – faworki z Chorwacji

Istarske kroštule – Faworki z Istrii

zlatna_istraska_krostula-_5

Składniki:

250g mąki drobnoziarnistej

250g mąki gruboziarnistej

50g cukru

30g masła

100g słodkiej śmietany

50ml rumu

50ml brandy

50ml białego wina

3 żółtka

2 opakowania cukru waniliowego

1 opakowanie proszku do pieczenia

Sól

Olej do smażenia

100g cukru pudru

Jak robimy?

Zmieszać wszystkie składniki nie dodając mąki, cukru pudru i oleju. Następnie powoli dodawać mąkę, zagniatając miękkie ciasto, które należy następnie odstawić na około 30 minut.

Ciasto rozwałkować, pociąć w paski i pozawijać w kokardki.

Smażyć w gorącym oleju do uzyskania złocistego koloru.

Na koniec posypać cukrem pudrem.

O autorze

Agnieszka - autorka najpopularniejszego polskiego bloga o Chorwacji – Cromania.pl. Od pięciu lat inspiruję Polaków do odwiedzania tego kraju. Pokazuję, że Chorwacja to nie tylko takie znane miasta jak Dubrownik czy Zadar, że warto zboczyć z popularnych szlaków i udać się w mniej znane miejsca, jeszcze nie odkryte przez masową turystykę! Jestem również pomysłodawczynią największego konkursu fotograficznego w Polsce dla miłośników Chorwacji ” Twoje zdjęcie w Ambasadzie”, który od 3 lat organizuje przy wsparciu Ambasady Republiki Chorwacji w Warszawie.

Brak komentarzy

    Napisz odpowiedź