BRAČKI VITALAC
Vitalac – efekt końcowy |
Czy wiecie, że Bracki vitalac został wprowadzony na listę chronionych zabytków kultury Chorwacji?
Przygotowanie tradycyjnej potrawy jest jedną z najważniejszych tradycji na wyspie Brac. Vitalac to najbardziej charakterystyczne z dań jagnięciny lub kozlećih jelit, pochodzi z czasów pierwszych kontaktów cywilizacji greckiej i mieszkańców Brac.
Vitalac w przygotowaniu |
Jak przygotować Vitalac?
Umyć podroby, osuszyć i pokroić na bardzo małe równe części. Wątroba, śledziona i płuca pokrojone na kawałki wbic na długi szpikulec. Posypać solą i piec na węglach około 45- minut 60 min. Wszystkie smażone podroby i starannie owinąć jelitami, upewniając się, aby zamknąć wszystkie końce. Posypać solą, włożyć mięso na grillu i piec przez kolejne 35 minut, aż do wnętrzności nabiorą złotego koloru.
Wyjmij pieczeń z węgli i umieścić go na płycie, pomagając sobie dwoma kromkami chleba. Wytnij je ukośnie tak, że każda część zawiera różne wnętrzności. Kawałki polać oliwą z oliwek i posypać pieprzem. Podawać na gorąco, z ciepłym domowym chlebem, cebulą i czerwonym winem.
Jest to bardzo dobre, ale specyficzne danie. Nie łatwo go dostać. Nam udało się go zjeść u naszych gospodarzy na wyspie Brac. Polecamy, chociaż jeśli nie przepadacie za podrobami to … i tak spróbujcie!
Brak komentarzy