Fritule – Smażone smakołyki na wigilijnym stole
Składniki:
500g mąki
20g świeżych drożdży
2 żołtka
80g rodzynków
Skórka z 1 cytryny
50g białego cukru
20g masła (stopionego)
150-200ml mleka (ciepłego)
50ml rakiji (lub brandy)
Sól 500ml oleju do smażenia
Cukier puder (do posypania)
Jak robimy?
W dużej misce utrzeć żółtka z masłem i cukrem, dodając rodzynki, sól, skórkę z cytryny i 25ml rakiji (chorwackiej brandy owocowej) lub dowolnej brandy wedle upodobania.
Przesiać mąkę.
W dużej szklance zmieszać świeże drożdże ze 100ml ciepłego mleka i dwoma łyżkami stołowymi cukru, zakryć i pozwolić urosnąć aż po brzeg szklanki. Kiedy drożdże urosną, połączyć je z przesianą mąką, dolewając ciepłego mleka w ilości, która pozwoli zagnieść miękkie ciasto. Pozostawić w cieple na 30 minut do wyrośnięcia.
Na głębokiej patelni podgrzać olej. Gdy olej stanie się wystarczająco gorący oddzielać łyżeczką kawałki ciasta zanurzając je w oleju. Smażyć pączki na złocisty odcień.
W razie niepowodzenia, nie należy się zrażać – umiejętność smażenia fritule przychodzi z czasem.
Po usmażeniu należy wyłożyć pączki na papierowym ręczniku, pozostawiając je do czasu odsączenia nadmiaru oleju.
Na koniec skropić pączki pozostałością rakiji i obsypać cukrem pudrem według uznania.
Źródło: CNTB
Brak komentarzy