fbpx
Menu
Kuchnia / O Chorwacji

PLJESKAVICA – bałkańskie smaki

Pljeskavica, zwykle kojarzona jest z Serbią. Jednak jest również bardzo znana we wszystkich krajach bałkańskich. Wszędzie spotkamy wiele wariacji w sposobie jej przygotowania.

Przez wiele lat odpowiadając na pytania moich czytelników stworzyłam serię e-booków, które, wg dotychczasowych czytelników, są bardzo pomocne w czasie pobytu w Chorwacji ze względu na swój praktyczny charakter oraz idealne dopasowanie do czytania na ekranie telefonu komórkowego.

Zazwyczaj mięso mielone, które wykorzystujemy to jagnięcina, wieprzowina, wołowina, cielęcina, baranina. Zazwyczaj robiona na grillu, podawana na ciepło z cebulą i z przystawkami lub jak hamburger z grubą pita (lepinja) chleba.

pljeskavica (2)

PLJESKAVICA

Składniki (na 4 porcje):
– 1 kg mielonego mięsa (najlepiej mieszanka dwóch lub więcej rodzajów np. jagnięcina, wieprzowina, wołowina, cielęcina, baranina)
– 1 cebula
– ostre papryczki 2-3 szt. – wedle uznania
– 2 ząbki czosnku 
– 100 g wędzonego sera/koziego, oscypek lub wedle uznania
– papryka (1-2 łyżeczki)
– pieprz, sól do smaku

Czas przygotowania: ok. 30 minut

32568394

Jak zrobić?

1. Siekamy cebulę w małą kostkę.

2. Siekamy ostrą papryczkę w kostkę.

3. Przygotowujemy mięso – mieszamy z drobno posiekaną cebulą i papryczką.

4. Dodajemy sól, paprykę i odrobinkę pieprzu. Następnie wszystko mieszamy ręką i łyżką.

5. Formujemy jeden wielki kotlet ( trudniej go przerzucić na druga stronę ) albo kilka dużych. Smażymy aż mięso będzie idealne do spożycia.

Pljeskavicę można jeszcze podać z serem np. kozim lub oscypkiem-zapiec. Podajemy z bułką pita, cebulą, sosem ajavar. Można tez podać z pieczonymi ziemniakami. Dla nas to pychota!

punjena_pljeskavica_n

TOP5 najpopularniejsze apartamenty w tym tygodniu:
Brač > Villa Slika
Pag > Mandre Island Pag
Ploče > Apartman Sanja
Mljet > Villa Evita Apartments
Korcula > Apartments Prigradica
... i wiele innych ZOBACZ

O autorze

Agnieszka - autorka najpopularniejszego polskiego bloga o Chorwacji – Cromania.pl. Od pięciu lat inspiruję Polaków do odwiedzania tego kraju. Pokazuję, że Chorwacja to nie tylko takie znane miasta jak Dubrownik czy Zadar, że warto zboczyć z popularnych szlaków i udać się w mniej znane miejsca, jeszcze nie odkryte przez masową turystykę! Jestem również pomysłodawczynią największego konkursu fotograficznego w Polsce dla miłośników Chorwacji ” Twoje zdjęcie w Ambasadzie”, który od 3 lat organizuje przy wsparciu Ambasady Republiki Chorwacji w Warszawie.

5 komentarzy

  • Aga
    17 listopada 2018 g. 21:14

    Super przepis….kocham pleskavice i ajvar😋

    Odpowiedz
  • Kasia
    10 września 2015 g. 18:57

    Cześć. Mam pytanko – z jakiej części jagnięciny użyć mięsa? Mam ładne mięsko na bazarku, ale nie wiem, który kawałek będzie do zmielenia na pljeskavice?

    Odpowiedz
    • agnieszka
      14 września 2015 g. 13:50

      Witaj, Udziec i kotleciki będą najlepsze 🙂

      Odpowiedz
  • Ana
    3 sierpnia 2015 g. 21:40

    Dzięki za przepis, chętnie wypróbuję, bo kuchnia bałkańska podbiła moje serce! 🙂 Jeżeli posiadasz przepis na burek to już w ogóle będzie pełnia szczęścia.

    Odpowiedz
    • agnieszka
      17 sierpnia 2015 g. 23:47

      Ana posiadamy 🙂 Wrzucimy na dniach 🙂

      Odpowiedz

Napisz odpowiedź