Pljeskavica, zwykle kojarzona jest z Serbią. Jednak jest również bardzo znana we wszystkich krajach bałkańskich. Wszędzie spotkamy wiele wariacji w sposobie jej przygotowania.
Zazwyczaj mięso mielone, które wykorzystujemy to jagnięcina, wieprzowina, wołowina, cielęcina, baranina. Zazwyczaj robiona na grillu, podawana na ciepło z cebulą i z przystawkami lub jak hamburger z grubą pita (lepinja) chleba.
PLJESKAVICA
Składniki (na 4 porcje):
– 1 kg mielonego mięsa (najlepiej mieszanka dwóch lub więcej rodzajów np. jagnięcina, wieprzowina, wołowina, cielęcina, baranina)
– 1 cebula
– ostre papryczki 2-3 szt. – wedle uznania
– 2 ząbki czosnku
– 100 g wędzonego sera/koziego, oscypek lub wedle uznania
– papryka (1-2 łyżeczki)
– pieprz, sól do smaku
Czas przygotowania: ok. 30 minut
Jak zrobić?
1. Siekamy cebulę w małą kostkę.
2. Siekamy ostrą papryczkę w kostkę.
3. Przygotowujemy mięso – mieszamy z drobno posiekaną cebulą i papryczką.
4. Dodajemy sól, paprykę i odrobinkę pieprzu. Następnie wszystko mieszamy ręką i łyżką.
5. Formujemy jeden wielki kotlet ( trudniej go przerzucić na druga stronę ) albo kilka dużych. Smażymy aż mięso będzie idealne do spożycia.
Pljeskavicę można jeszcze podać z serem np. kozim lub oscypkiem-zapiec. Podajemy z bułką pita, cebulą, sosem ajavar. Można tez podać z pieczonymi ziemniakami. Dla nas to pychota!
5 komentarzy
Aga
17 listopada 2018 g. 21:14Super przepis….kocham pleskavice i ajvar😋
Kasia
10 września 2015 g. 18:57Cześć. Mam pytanko – z jakiej części jagnięciny użyć mięsa? Mam ładne mięsko na bazarku, ale nie wiem, który kawałek będzie do zmielenia na pljeskavice?
agnieszka
14 września 2015 g. 13:50Witaj, Udziec i kotleciki będą najlepsze 🙂
Ana
3 sierpnia 2015 g. 21:40Dzięki za przepis, chętnie wypróbuję, bo kuchnia bałkańska podbiła moje serce! 🙂 Jeżeli posiadasz przepis na burek to już w ogóle będzie pełnia szczęścia.
agnieszka
17 sierpnia 2015 g. 23:47Ana posiadamy 🙂 Wrzucimy na dniach 🙂