PLJESKAVICA – bałkańskie smaki


 

Pljeskavica, zwykle kojarzona jest z Serbią. Jednak jest również bardzo znana we wszystkich krajach bałkańskich. Wszędzie spotkamy wiele wariacji w sposobie jej przygotowania.

Zazwyczaj mięso mielone, które wykorzystujemy to jagnięcina, wieprzowina, wołowina, cielęcina, baranina. Zazwyczaj robiona na grillu, podawana na ciepło z cebulą i z przystawkami lub jak hamburger z grubą pita (lepinja) chleba.

pljeskavica (2)

PLJESKAVICA

Składniki (na 4 porcje):
– 1 kg mielonego mięsa (najlepiej mieszanka dwóch lub więcej rodzajów np. jagnięcina, wieprzowina, wołowina, cielęcina, baranina)
– 1 cebula
– ostre papryczki 2-3 szt. – wedle uznania
– 2 ząbki czosnku 
– 100 g wędzonego sera/koziego, oscypek lub wedle uznania
– papryka (1-2 łyżeczki)
– pieprz, sól do smaku

Czas przygotowania: ok. 30 minut

32568394

Jak zrobić?

1. Siekamy cebulę w małą kostkę.

2. Siekamy ostrą papryczkę w kostkę.

3. Przygotowujemy mięso – mieszamy z drobno posiekaną cebulą i papryczką.

4. Dodajemy sól, paprykę i odrobinkę pieprzu. Następnie wszystko mieszamy ręką i łyżką.

5. Formujemy jeden wielki kotlet ( trudniej go przerzucić na druga stronę ) albo kilka dużych. Smażymy aż mięso będzie idealne do spożycia.

Pljeskavicę można jeszcze podać z serem np. kozim lub oscypkiem-zapiec. Podajemy z bułką pita, cebulą, sosem ajavar. Można tez podać z pieczonymi ziemniakami. Dla nas to pychota!

punjena_pljeskavica_n


Jeśli podobał Ci się ten artykuł, oceń go:
12345 (średnia ocena: 5,00)
Loading...

Podobne posty...

komentarze 4

  1. Kasia napisał(a):

    Cześć. Mam pytanko – z jakiej części jagnięciny użyć mięsa? Mam ładne mięsko na bazarku, ale nie wiem, który kawałek będzie do zmielenia na pljeskavice?

  2. Ana napisał(a):

    Dzięki za przepis, chętnie wypróbuję, bo kuchnia bałkańska podbiła moje serce! 🙂 Jeżeli posiadasz przepis na burek to już w ogóle będzie pełnia szczęścia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Polub nas na Facebooku