Orehnjača – przepis na orzechowe ciasto

 

Orehnjača Orzechowa – rolada dla miłośników słodyczy

ORAHNJACA

Składniki:

Na ciasto:

100g cukru

200ml mleka

30g drożdży

600g mąki

150g masła (stopionego)

4 żółtka

1/2 łyżeczka soli

Na nadzienie:

400g mielonych orzechów włoskich

4 białka

200g cukru

100ml mleka (podgrzanego)

1 łyżeczka rumu

Dodatkowo: 100ml oleju masło (stopione)

Co robimy?

Rozpuścić cukier w ciepłym mleku, dodać drożdże i zostawić w ciepłym miejscu na 15 minut. Kiedy drożdże wyrosną wymieszać je z mąką, solą, stopionym, ostudzonym masłem i żółtkami.

Ubić drewnianą łyżką aż zaczną tworzyć się pęcherzyki powietrza. Przykryć miskę ściereczką i zostawić na godzinę w ciepłym miejscu, aby ciasto wyrosło.

W tym czasie można zabrać się za przygotowanie nadzienia: białka ubić na sztywno, a mielone orzechy włoskie zalać podgrzanym mlekiem, dodać cukier i rum. Po ostygnięciu delikatnie wymieszać orzechy w mleku z ubitymi białkami.

Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Rozłożyć kuchenną ściereczkę, posypać mąką i rozwałkować każdą część ciasta na ściereczce najcieniej to tylko możliwe.

Wyłożyć orzechowe nadzienie na rozwałkowane ciasto i zwinąć w roladę z pomocą kuchennej ściereczki.

Włożyć roladę do wysmarowanej olejem formy i odstawić na noc do lodówki.

Następnego dnia posmarować rolady stopionym masłem i piec w temperaturze 175°C przez 40-45 minut, aż skórka będzie miała złocisty kolor.

Pozostawić w formie do ostygnięcia.

Wpis powstał we współpracy z Chorwacka Wspólnota Turystyczna.

ynmtms1ioti1mtziotuynja5mty4zdq0mjq5nte5ytq1yjzindlmy2y0yjyxltnqnmu2a0zmvkkxuuhcc2jzrgnlcxf2yu5ewepydja1a28yalpgddrhdeu9


Jeśli podobał Ci się ten artykuł, oceń go:
12345 (średnia ocena: 5,00)
Loading...

Podobne posty...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Polub nas na Facebooku