Orehnjača Orzechowa – rolada dla miłośników słodyczy
Składniki:
Na ciasto:
100g cukru
200ml mleka
30g drożdży
600g mąki
150g masła (stopionego)
4 żółtka
1/2 łyżeczka soli
Na nadzienie:
400g mielonych orzechów włoskich
4 białka
200g cukru
100ml mleka (podgrzanego)
1 łyżeczka rumu
Dodatkowo: 100ml oleju masło (stopione)
Co robimy?
Rozpuścić cukier w ciepłym mleku, dodać drożdże i zostawić w ciepłym miejscu na 15 minut. Kiedy drożdże wyrosną wymieszać je z mąką, solą, stopionym, ostudzonym masłem i żółtkami.
Ubić drewnianą łyżką aż zaczną tworzyć się pęcherzyki powietrza. Przykryć miskę ściereczką i zostawić na godzinę w ciepłym miejscu, aby ciasto wyrosło.
W tym czasie można zabrać się za przygotowanie nadzienia: białka ubić na sztywno, a mielone orzechy włoskie zalać podgrzanym mlekiem, dodać cukier i rum. Po ostygnięciu delikatnie wymieszać orzechy w mleku z ubitymi białkami.
Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Rozłożyć kuchenną ściereczkę, posypać mąką i rozwałkować każdą część ciasta na ściereczce najcieniej to tylko możliwe.
Wyłożyć orzechowe nadzienie na rozwałkowane ciasto i zwinąć w roladę z pomocą kuchennej ściereczki.
Włożyć roladę do wysmarowanej olejem formy i odstawić na noc do lodówki.
Następnego dnia posmarować rolady stopionym masłem i piec w temperaturze 175°C przez 40-45 minut, aż skórka będzie miała złocisty kolor.
Pozostawić w formie do ostygnięcia.
Źródło: CNTB
Brak komentarzy