Kategorie: KuchniaO Chorwacji

Nalewka z rogacza – kuchnia chorwacka

Mroźna zima za oknem, więc ode mnie przepis na coś co nas rozgrzeje w chłodne dni! Nalewka z rogacza u nas znanego jako chlebek świętojański. Przysmak w Chorwacji!

 

Potrzebne składniki:

  • Kilka sztuk wysuszonego rogacza, połamanego na mniejsze kawałki ( 5-6 szt na litr rakiji),
  • Rakija ( ok. 1 litr)
  • Cytryna,
  • Laska wanilii,
  • Cukier (ilość w zależności od gustu).

 

Jak robimy?

  • Cytrynę umyć i pokroić w dość grube kawałki.
  • Laskę wanilii delikatnie, końcem ostrego noża należy przekroić i wyjąć nasiona.
  • Wszystkie składniki wkładamy do słoja (ja daję nasiona wanilii plus jej cały strąg), mocno zakręcamy i czekamy ok 2-3 miesięcy.
  • Moja gospodyni trzymała to w ciepłym, jasnym miejscu. Oczywiście najlepsza do nalewki jest rakija, ale ja już robiłam na naszej wódce i też wyszła dobra.

Za przepis dziękujemy Agnieszce Kubasik!

Share
Opublikowano
agnieszka

Recent Posts

Brela – Riwiera Makarska

Brela to klimatyczne miasteczko, które słynie z pięknych plaż, które są wyróżnione błękitną flagą - symbol…

17 kwietnia 2024

Selce – polecane noclegi

Selce Selce to urocze miasteczko w piękną plaża na Rowerze Crikvenickiej - zobacz Polecane noclegi…

12 kwietnia 2024

Baška Voda – Riwiera Makarska + polecane noclegi

Baška Voda to jedna z najbardziej znanych miejscowości turystycznych w Chorwacji. Jest położona na Riwierze…

28 marca 2024

Rijeka – port w zatoce Kvarner

Rijeka to miasto położone nad Zatoką  Kvarnerską, pomiędzy słynnymi miejscowościami Opatija i Crikvenica oraz w pobliżu wyspy Krk.…

26 lutego 2024

50 romantycznych hoteli w Chorwacji na wyjazd we dwoje

Jeśli rozważasz romantyczne wakacje w Chorwacji albo wybierasz się tam na miesiąc miodowy, to idealny…

18 lutego 2024

Chorwacja – Wakacje od A do Z – obowiązkowa lektura przed wyjazdem

Wybierasz się do Chorwacji? Nie wiesz od czego zacząć przygotowania? Nie masz czasu, żeby szukać informacji jak…

3 lutego 2024