Czy może być coś wspanialszego dla miłośników kuchni chorwackiej niż BERBA MASLINA?
Berba maslina to nic innego jak zbiory oliwek. Oliwki są zbierane od początku października do połowy listopada, a czasami nawet do stycznia, w zależności od odmiany i dojrzałości oliwek.
W małych chorwackich gajach oliwnych zbiór nadal przeprowadza się ręcznie, mimo tego, że z roku na rok jest coraz mniej chętnych do tej pracy.
Zbiór oliwek trwa do zachodu słońca, ale najlepszy czas jest wieczorem. Wtedy wszyscy uczestnicy berby jedzą wspólną kolację, piją wino i prowadzą długie dyskusje. Jest to zwieńczenie ciężkiego dnia, kiedy wszyscy skupiają się wyłącznie na pracy.
Zerwane oliwki wkłada się do worka przywiązanego do pasa, każda oliwka jest oceniona i tylko te najlepsze trafiają do olejarni, gdzie wytłoczona z nich oliwa ma niepowtarzalny smak z lekką goryczką, piękny zielonkawy kolor i jedyny w swoim rodzaju aromat. Po zbiorach oliwka musi być transportowana tak szybko, jak to możliwe, (w ciągu 12 godzin), aby mikroorganizmy nie zdążyły się rozwinąć i zepsuć oliwki.
Najpopularniejsze odmiany oliwek w Dalmacji to Drobnica, Levantinka i Oblica. Z jednego drzewka oliwnego możemy zebrać ok. 30 kg owoców.
Tekst napisany przy współpracy z Jarkiem Łyczko
Brela to klimatyczne miasteczko, które słynie z pięknych plaż, które są wyróżnione błękitną flagą - symbol…
Selce Selce to urocze miasteczko w piękną plaża na Rowerze Crikvenickiej - zobacz Polecane noclegi…
Baška Voda to jedna z najbardziej znanych miejscowości turystycznych w Chorwacji. Jest położona na Riwierze…
Rijeka to miasto położone nad Zatoką Kvarnerską, pomiędzy słynnymi miejscowościami Opatija i Crikvenica oraz w pobliżu wyspy Krk.…
Jeśli rozważasz romantyczne wakacje w Chorwacji albo wybierasz się tam na miesiąc miodowy, to idealny…
Wybierasz się do Chorwacji? Nie wiesz od czego zacząć przygotowania? Nie masz czasu, żeby szukać informacji jak…