Kategorie: KuchniaO Chorwacji

Burek z serem – kuchnia chorwacka

Burek z serem to przysmak w Chorwacji. Każdy będąc tam na pewno raz go spróbował. Wariacji jest dużo. Możemy go kupić z mięsem, serem, szpinakiem a nawet z jabłkiem.

Jednak możemy go w łatwy sposób zrobić w domu. Zapraszamy do wypróbowania przepisu, który dostaliśmy od zaprzyjaźnionej Chorwatki!

 

Czego potrzebujemy:

Farsz serowy:
  • ok. 500 g twarogu ( najlepiej  półtłustego )
  • ok 150-200 g fety
  • 1-2 ząbki czosnku
  • opcjonalnie 1-2 łyżki jogurtu bałkańskiego
  • sól, pieprz

Co robimy?

  • Twaróg wraz z fetą mieszamy na gładka masę. Dodajemy jogurt, czosnek i przyprawy. Wszystko mieszamy.

Dodatkowo:

  • Możemy dodać szpinak, mrożony lub świeży –  wtedy musimy go ugotować z czosnkiem i odparować. Wtedy szpinak mieszamy z masą serową.

Ciasto – dla ambitnych

  • Do burka używamy się ciasta filo.
  • ok. 500 g mąki pszennej, preferujemy typ mąki 500
  • ok. 250ml ciepłej wody ( nie gorącej)
  • 1 jajko
  • 1-1,5 kostki masła
  • sól ( ok. 1 łyżeczki)

Ciasto dla leniwych 🙂

  • kupujemy gotowe mrożone ciasto filo.

Co robimy?

  • Na stolnicę wysypujemy mąkę, robimy w niej dołek i wbijamy jajko. Dolewamy wodę i dodajemy sól. mieszamy do uzyskania jednolitej, lekko klejącej masy.
  • Ciasto dzielimy na kulki po ok. 50gram. Zostawiamy je pod przykryciem, najlepiej ściereczką na 15-20 minut. Najlepiej jednak ciasto zostawić na 2-3 godziny w chłodnym miejscu.
  • Przed pracą z ciastem rozpuszczamy masło.
  • Każdą kulkę wałkujemy na cieniutkie placki. Ciasto może się kleić, wtedy stolnicę można podsypać mąką ziemniaczaną.
  • Placki muszą być bardzo cienkie – im cieńsze tym lepsze.
  • Na talerzu wysypcie trochę mąki, układamy na nim placek, smarujemy masłem i tak każdy następny. Osttaniego już nie smarujemy masłem! Niech leżą luźno na sobie
  • Przygotowujemy ok 6-7 placków -na dół burka.
  • Wszystko zdejmujemy z talerza i delikatnie rozciągamy, tak aby zmieściło się na naszej blasze lub tortownicy.
  • Blachę należy wysmarować masłem. Wkładamy na nie gotowy spód burka. Ciasto należy rozciągnąć na tyle, aby dochodziło do ścianek naczynia do pieczenia.
  • Połowę farszu nakładamy na spód i robimy następną warstwę ciasta, ok. 4 -5 placków. Powtarzamy układanie placka do formy oraz nakładamy drugą warstwę farszu.
  • Kulki, które zostały ok. 5-6 sztuk robimy tak samo i układamy je na górę łącząc krawędzie z pozostałymi plackami. Górną warstwę należy posmarować pozostałym masłem.
  • Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni na ok. 30 minut.
  • Smacznego!

Share
Opublikowano
agnieszka

Recent Posts

Brela – Riwiera Makarska

Brela to klimatyczne miasteczko, które słynie z pięknych plaż, które są wyróżnione błękitną flagą - symbol…

17 kwietnia 2024

Selce – polecane noclegi

Selce Selce to urocze miasteczko w piękną plaża na Rowerze Crikvenickiej - zobacz Polecane noclegi…

12 kwietnia 2024

Baška Voda – Riwiera Makarska + polecane noclegi

Baška Voda to jedna z najbardziej znanych miejscowości turystycznych w Chorwacji. Jest położona na Riwierze…

28 marca 2024

Rijeka – port w zatoce Kvarner

Rijeka to miasto położone nad Zatoką  Kvarnerską, pomiędzy słynnymi miejscowościami Opatija i Crikvenica oraz w pobliżu wyspy Krk.…

26 lutego 2024

50 romantycznych hoteli w Chorwacji na wyjazd we dwoje

Jeśli rozważasz romantyczne wakacje w Chorwacji albo wybierasz się tam na miesiąc miodowy, to idealny…

18 lutego 2024

Chorwacja – Wakacje od A do Z – obowiązkowa lektura przed wyjazdem

Wybierasz się do Chorwacji? Nie wiesz od czego zacząć przygotowania? Nie masz czasu, żeby szukać informacji jak…

3 lutego 2024