Kategorie: KuchniaO Chorwacji

Nalewka z rogacza – kuchnia chorwacka

Mroźna zima za oknem, więc ode mnie przepis na coś co nas rozgrzeje w chłodne dni! Nalewka z rogacza u nas znanego jako chlebek świętojański. Przysmak w Chorwacji!

 

Potrzebne składniki:

  • Kilka sztuk wysuszonego rogacza, połamanego na mniejsze kawałki ( 5-6 szt na litr rakiji),
  • Rakija ( ok. 1 litr)
  • Cytryna,
  • Laska wanilii,
  • Cukier (ilość w zależności od gustu).

 

Jak robimy?

  • Cytrynę umyć i pokroić w dość grube kawałki.
  • Laskę wanilii delikatnie, końcem ostrego noża należy przekroić i wyjąć nasiona.
  • Wszystkie składniki wkładamy do słoja (ja daję nasiona wanilii plus jej cały strąg), mocno zakręcamy i czekamy ok 2-3 miesięcy.
  • Moja gospodyni trzymała to w ciepłym, jasnym miejscu. Oczywiście najlepsza do nalewki jest rakija, ale ja już robiłam na naszej wódce i też wyszła dobra.

Za przepis dziękujemy Agnieszce Kubasik!

Share
Opublikowano
agnieszka

Recent Posts

Chorwacja jesienią – idealne miejsca na urlop bez tłumów

Chorwacja jesienią – idealne miejsca na urlop bez tłumów Jesień to czas w roku, kiedy…

18 września 2025

Jaką trasą jechać do Chorwacji autem?

Jak najlepiej dojechać do Chorwacji samochodem? Chorwacja to jedno z najchętniej wybieranych miejsc na wakacje…

25 marca 2025

Chorwacja samolotem – szybki sposób na wakacje lub city break

Chorwacja samolotem – szybki sposób na wakacje lub city break Nie zawsze mamy czas, siłę…

24 lutego 2025

Rejsy morskie w Chorwacji – jaki wybrać? Poradnik dla żeglarzy i turystów

Chorwacja od wielu lat zajmuje czołowe miejsce wśród najpopularniejszych kierunków żeglarskich. Zróżnicowane wybrzeże, tysiące wysp,…

7 lutego 2025

Co zabrać ze sobą podróżując z kilkumiesięcznym dzieckiem?

Co zabrać ze sobą podróżując z kilkumiesięcznym dzieckiem? Jako mama dwójki dzieci, które od urodzenia…

31 maja 2024

Camping Park Soline w Biograd na Moru

Camping Park Soline w Biograd na Moru - Przewodnik po campingu, atrakcjach i wycieczkach Biograd…

28 maja 2024