Fritule – Smażone smakołyki na wigilijnym stole
500g mąki
20g świeżych drożdży
2 żołtka
80g rodzynków
Skórka z 1 cytryny
50g białego cukru
20g masła (stopionego)
150-200ml mleka (ciepłego)
50ml rakiji (lub brandy)
Sól 500ml oleju do smażenia
Cukier puder (do posypania)
W dużej misce utrzeć żółtka z masłem i cukrem, dodając rodzynki, sól, skórkę z cytryny i 25ml rakiji (chorwackiej brandy owocowej) lub dowolnej brandy wedle upodobania.
Przesiać mąkę.
W dużej szklance zmieszać świeże drożdże ze 100ml ciepłego mleka i dwoma łyżkami stołowymi cukru, zakryć i pozwolić urosnąć aż po brzeg szklanki. Kiedy drożdże urosną, połączyć je z przesianą mąką, dolewając ciepłego mleka w ilości, która pozwoli zagnieść miękkie ciasto. Pozostawić w cieple na 30 minut do wyrośnięcia.
Na głębokiej patelni podgrzać olej. Gdy olej stanie się wystarczająco gorący oddzielać łyżeczką kawałki ciasta zanurzając je w oleju. Smażyć pączki na złocisty odcień.
W razie niepowodzenia, nie należy się zrażać – umiejętność smażenia fritule przychodzi z czasem.
Po usmażeniu należy wyłożyć pączki na papierowym ręczniku, pozostawiając je do czasu odsączenia nadmiaru oleju.
Na koniec skropić pączki pozostałością rakiji i obsypać cukrem pudrem według uznania.
Źródło: CNTB
Chorwacja jesienią – idealne miejsca na urlop bez tłumów Jesień to czas w roku, kiedy…
Jak najlepiej dojechać do Chorwacji samochodem? Chorwacja to jedno z najchętniej wybieranych miejsc na wakacje…
Chorwacja samolotem – szybki sposób na wakacje lub city break Nie zawsze mamy czas, siłę…
Chorwacja od wielu lat zajmuje czołowe miejsce wśród najpopularniejszych kierunków żeglarskich. Zróżnicowane wybrzeże, tysiące wysp,…
Co zabrać ze sobą podróżując z kilkumiesięcznym dzieckiem? Jako mama dwójki dzieci, które od urodzenia…
Camping Park Soline w Biograd na Moru - Przewodnik po campingu, atrakcjach i wycieczkach Biograd…