Kategorie: KuchniaO Chorwacji

Burek z serem – kuchnia chorwacka

Burek z serem to przysmak w Chorwacji. Każdy będąc tam na pewno raz go spróbował. Wariacji jest dużo. Możemy go kupić z mięsem, serem, szpinakiem a nawet z jabłkiem.

Jednak możemy go w łatwy sposób zrobić w domu. Zapraszamy do wypróbowania przepisu, który dostaliśmy od zaprzyjaźnionej Chorwatki!

 

Czego potrzebujemy:

Farsz serowy:
  • ok. 500 g twarogu ( najlepiej  półtłustego )
  • ok 150-200 g fety
  • 1-2 ząbki czosnku
  • opcjonalnie 1-2 łyżki jogurtu bałkańskiego
  • sól, pieprz

Co robimy?

  • Twaróg wraz z fetą mieszamy na gładka masę. Dodajemy jogurt, czosnek i przyprawy. Wszystko mieszamy.

Dodatkowo:

  • Możemy dodać szpinak, mrożony lub świeży –  wtedy musimy go ugotować z czosnkiem i odparować. Wtedy szpinak mieszamy z masą serową.

Ciasto – dla ambitnych

  • Do burka używamy się ciasta filo.
  • ok. 500 g mąki pszennej, preferujemy typ mąki 500
  • ok. 250ml ciepłej wody ( nie gorącej)
  • 1 jajko
  • 1-1,5 kostki masła
  • sól ( ok. 1 łyżeczki)

Ciasto dla leniwych 🙂

  • kupujemy gotowe mrożone ciasto filo.

Co robimy?

  • Na stolnicę wysypujemy mąkę, robimy w niej dołek i wbijamy jajko. Dolewamy wodę i dodajemy sól. mieszamy do uzyskania jednolitej, lekko klejącej masy.
  • Ciasto dzielimy na kulki po ok. 50gram. Zostawiamy je pod przykryciem, najlepiej ściereczką na 15-20 minut. Najlepiej jednak ciasto zostawić na 2-3 godziny w chłodnym miejscu.
  • Przed pracą z ciastem rozpuszczamy masło.
  • Każdą kulkę wałkujemy na cieniutkie placki. Ciasto może się kleić, wtedy stolnicę można podsypać mąką ziemniaczaną.
  • Placki muszą być bardzo cienkie – im cieńsze tym lepsze.
  • Na talerzu wysypcie trochę mąki, układamy na nim placek, smarujemy masłem i tak każdy następny. Osttaniego już nie smarujemy masłem! Niech leżą luźno na sobie
  • Przygotowujemy ok 6-7 placków -na dół burka.
  • Wszystko zdejmujemy z talerza i delikatnie rozciągamy, tak aby zmieściło się na naszej blasze lub tortownicy.
  • Blachę należy wysmarować masłem. Wkładamy na nie gotowy spód burka. Ciasto należy rozciągnąć na tyle, aby dochodziło do ścianek naczynia do pieczenia.
  • Połowę farszu nakładamy na spód i robimy następną warstwę ciasta, ok. 4 -5 placków. Powtarzamy układanie placka do formy oraz nakładamy drugą warstwę farszu.
  • Kulki, które zostały ok. 5-6 sztuk robimy tak samo i układamy je na górę łącząc krawędzie z pozostałymi plackami. Górną warstwę należy posmarować pozostałym masłem.
  • Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni na ok. 30 minut.
  • Smacznego!

Share
Opublikowano
agnieszka

Recent Posts

Chorwacja jesienią – idealne miejsca na urlop bez tłumów

Chorwacja jesienią – idealne miejsca na urlop bez tłumów Jesień to czas w roku, kiedy…

18 września 2025

Jaką trasą jechać do Chorwacji autem?

Jak najlepiej dojechać do Chorwacji samochodem? Chorwacja to jedno z najchętniej wybieranych miejsc na wakacje…

25 marca 2025

Chorwacja samolotem – szybki sposób na wakacje lub city break

Chorwacja samolotem – szybki sposób na wakacje lub city break Nie zawsze mamy czas, siłę…

24 lutego 2025

Rejsy morskie w Chorwacji – jaki wybrać? Poradnik dla żeglarzy i turystów

Chorwacja od wielu lat zajmuje czołowe miejsce wśród najpopularniejszych kierunków żeglarskich. Zróżnicowane wybrzeże, tysiące wysp,…

7 lutego 2025

Co zabrać ze sobą podróżując z kilkumiesięcznym dzieckiem?

Co zabrać ze sobą podróżując z kilkumiesięcznym dzieckiem? Jako mama dwójki dzieci, które od urodzenia…

31 maja 2024

Camping Park Soline w Biograd na Moru

Camping Park Soline w Biograd na Moru - Przewodnik po campingu, atrakcjach i wycieczkach Biograd…

28 maja 2024