Czy może być coś wspanialszego dla miłośników kuchni chorwackiej niż BERBA MASLINA?
Berba maslina to nic innego jak zbiory oliwek. Oliwki są zbierane od początku października do połowy listopada, a czasami nawet do stycznia, w zależności od odmiany i dojrzałości oliwek.
W małych chorwackich gajach oliwnych zbiór nadal przeprowadza się ręcznie, mimo tego, że z roku na rok jest coraz mniej chętnych do tej pracy.
Zbiór oliwek trwa do zachodu słońca, ale najlepszy czas jest wieczorem. Wtedy wszyscy uczestnicy berby jedzą wspólną kolację, piją wino i prowadzą długie dyskusje. Jest to zwieńczenie ciężkiego dnia, kiedy wszyscy skupiają się wyłącznie na pracy.
hvar-zavala-scedro.hr
Zerwane oliwki wkłada się do worka przywiązanego do pasa, każda oliwka jest oceniona i tylko te najlepsze trafiają do olejarni, gdzie wytłoczona z nich oliwa ma niepowtarzalny smak z lekką goryczką, piękny zielonkawy kolor i jedyny w swoim rodzaju aromat. Po zbiorach oliwka musi być transportowana tak szybko, jak to możliwe, (w ciągu 12 godzin), aby mikroorganizmy nie zdążyły się rozwinąć i zepsuć oliwki.
Najpopularniejsze odmiany oliwek w Dalmacji to Drobnica, Levantinka i Oblica. Z jednego drzewka oliwnego możemy zebrać ok. 30 kg owoców.
DomoviPLUS
Tekst napisany przy współpracy z Jarkiem Łyczko
Chorwacja jesienią – idealne miejsca na urlop bez tłumów Jesień to czas w roku, kiedy…
Jak najlepiej dojechać do Chorwacji samochodem? Chorwacja to jedno z najchętniej wybieranych miejsc na wakacje…
Chorwacja samolotem – szybki sposób na wakacje lub city break Nie zawsze mamy czas, siłę…
Chorwacja od wielu lat zajmuje czołowe miejsce wśród najpopularniejszych kierunków żeglarskich. Zróżnicowane wybrzeże, tysiące wysp,…
Co zabrać ze sobą podróżując z kilkumiesięcznym dzieckiem? Jako mama dwójki dzieci, które od urodzenia…
Camping Park Soline w Biograd na Moru - Przewodnik po campingu, atrakcjach i wycieczkach Biograd…