Pljeskavica, zwykle kojarzona jest z Serbią. Jednak jest również bardzo znana we wszystkich krajach bałkańskich. Wszędzie spotkamy wiele wariacji w sposobie jej przygotowania.
Zazwyczaj mięso mielone, które wykorzystujemy to jagnięcina, wieprzowina, wołowina, cielęcina, baranina. Zazwyczaj robiona na grillu, podawana na ciepło z cebulą i z przystawkami lub jak hamburger z grubą pita (lepinja) chleba.
Składniki (na 4 porcje):
– 1 kg mielonego mięsa (najlepiej mieszanka dwóch lub więcej rodzajów np. jagnięcina, wieprzowina, wołowina, cielęcina, baranina)
– 1 cebula
– ostre papryczki 2-3 szt. – wedle uznania
– 2 ząbki czosnku
– 100 g wędzonego sera/koziego, oscypek lub wedle uznania
– papryka (1-2 łyżeczki)
– pieprz, sól do smaku
Czas przygotowania: ok. 30 minut
1. Siekamy cebulę w małą kostkę.
2. Siekamy ostrą papryczkę w kostkę.
3. Przygotowujemy mięso – mieszamy z drobno posiekaną cebulą i papryczką.
4. Dodajemy sól, paprykę i odrobinkę pieprzu. Następnie wszystko mieszamy ręką i łyżką.
5. Formujemy jeden wielki kotlet ( trudniej go przerzucić na druga stronę ) albo kilka dużych. Smażymy aż mięso będzie idealne do spożycia.
Pljeskavicę można jeszcze podać z serem np. kozim lub oscypkiem-zapiec. Podajemy z bułką pita, cebulą, sosem ajavar. Można tez podać z pieczonymi ziemniakami. Dla nas to pychota!
Chorwacja jesienią – idealne miejsca na urlop bez tłumów Jesień to czas w roku, kiedy…
Jak najlepiej dojechać do Chorwacji samochodem? Chorwacja to jedno z najchętniej wybieranych miejsc na wakacje…
Chorwacja samolotem – szybki sposób na wakacje lub city break Nie zawsze mamy czas, siłę…
Chorwacja od wielu lat zajmuje czołowe miejsce wśród najpopularniejszych kierunków żeglarskich. Zróżnicowane wybrzeże, tysiące wysp,…
Co zabrać ze sobą podróżując z kilkumiesięcznym dzieckiem? Jako mama dwójki dzieci, które od urodzenia…
Camping Park Soline w Biograd na Moru - Przewodnik po campingu, atrakcjach i wycieczkach Biograd…