Indyk z mlinci – Tradycyjny indyk z cienkimi plackami
1 indyk (około 3000 g)
500g mlinci
Olej
Sól
Indyka dobrze opłukać, wysuszyć i dobrze posolić na zewnątrz i wewnątrz.
Pozostawić na 4 godziny w chłodnym miejscu.
Następnie umieścić indyka w wysmarowanej tłuszczem brytfannie, obficie natrzeć olejem i piec w nagrzanym piekarniku w średniej temperaturze sięgającej 180 – 200 C przez 2,5 – 3 godziny.
Aby uzyskać chrupiącą skórkę, przez cały czas pieczenia należy polewać indyka sosem, który pojawi się na dnie brytfanki. Gdy sos z brytfanny wyparuje dolać nieco wody, aby zapobiec przypaleniu.
Rozkruszone na niewielkie kawałki mlinci zalać w garnku wrzątkiem i gotować przez około 5 minut aż zmiękną, następnie dobrze opłukać i osuszyć.
Indyka podawać z polanymi sosem mlinci.
Źródło: CNTB
Brela to klimatyczne miasteczko, które słynie z pięknych plaż, które są wyróżnione błękitną flagą - symbol…
Selce Selce to urocze miasteczko w piękną plaża na Rowerze Crikvenickiej - zobacz Polecane noclegi…
Baška Voda to jedna z najbardziej znanych miejscowości turystycznych w Chorwacji. Jest położona na Riwierze…
Rijeka to miasto położone nad Zatoką Kvarnerską, pomiędzy słynnymi miejscowościami Opatija i Crikvenica oraz w pobliżu wyspy Krk.…
Jeśli rozważasz romantyczne wakacje w Chorwacji albo wybierasz się tam na miesiąc miodowy, to idealny…
Wybierasz się do Chorwacji? Nie wiesz od czego zacząć przygotowania? Nie masz czasu, żeby szukać informacji jak…