Święta Bożego Narodzenia w Chorwacji to piękny i wyjątkowy czas. Tradycje są zbliżone do Polski, ale możemy spotkać inne dość ciekawe zwyczaje.
Adwent
Adwent – (došašće), rozpoczyna się na cztery niedziele przed Bożym Narodzeniem. Jest to czas wyciszenia oraz przygotowania do świąt Bożego Narodzenia.
Adwent w Dubrowniku – KLIKNIJ
Adwent w Splicie – KLIKNIJ
Adwent w Zagrzebiu – KLIKNIJ
Wieniec z ciasta
W wielu domach w Chorwacji, wieniec z ciasta stawia się w centralnej części stołu, a w środku umieszcza młode pędy pszenicy i zapaloną świecę. Tak przygotowaną ozdobę pozostawia się do 6 stycznia i dopiero potem zjada.
Dzień Św. Łucji
W dniu Św. Łucji, przypadającym 13 grudnia w Chorwacji, tradycyjnie wysiewa się na talerzyku ziarenka pszenicy, które kiełkują, a następnie stanowią ozdobę stołu bożonarodzeniowego.
Choinka
Pierwszymi bożonarodzeniowymi drzewkami nie były w Chorwacji choinki, ale drzewa liściaste. Dawniej ozdabiało się je owocami, orzechami oraz słodyczami. Dodatkowo zakładano papierowe łańcuchy oraz świece, które zapalano jedynie w najważniejszych momentach Świąt.
Licitar
Piernikowe ciastka, zazwyczaj w kształcie serduszek pokrywa się jaskrawo czerwonym lukrem i bogato zdobi. Ciastka są piękne – to wspaniała tradycja w Chorwacji, szczególnie w święta bożego narodzenia. Zazwyczaj wiesza się je na choince. Zostały wpisane na Listę Światowego Dziedzictwa Kulturowego UNESCO.
Potrawy świąteczne w Chorwacji
Swięta Bożego Narodzenia – Północ Chorwacji
Na północy Chorwacji w Wigilię najbardziej popularnym daniem jest chleb ze się smażoną fasolą z kiszoną kapustą i cebulą.
Swięta Bożego Narodzenia – Zagorje i Zagrzeb
W tych regionach jest bardzo popularny deser – štrukli czyli zawijane ciasto z masą serową, może być w wersji gotowanej lub pieczonej, na słodko lub słono.
Dalmacja
W tym rejonie na stole zazwyczaj spotkamy zupę z dorsza i owoce morza.
Inne potrawy:
Sarma – mięso zawinięte w liście kiszonej kapusty ( gołąbki)
Pašticada – duszona wołowina w sosie
Badnji Kruh – ciasto z dodatkiem miodu, orzechów i suszonych owoców.
Krostuli – w Polsce nazywane faworkami.
Božić Pletenica – ciasto z dodatkiem gałki muszkatołowej, rodzynkami i migdałami, zaplecione w warkocz.
Wigilia – Badnjak
Chorwaci spędzają ją podobnie jak Polacy. Zwyczajem bożonarodzeniowym jest przynoszenie do domu trzech dużych pni, symbolizujących Trójcę Świętą, a których ogień ma zapewnić szczęście i powodzenie.
Słoma jako znak święta Bożego Narodzenia utrzymała się znacznie dłużej niz tradycja pni. Moment wnoszenia słomy do domu, co zwykle czynili najważniejsi członkowie rodziny, oznaczał oficjalny początek obchodów świąt Bożego Narodzenia. Słomę rozkładało się na podłodze pod stołem, a mniejszą jej część kładziono na stół i przykrywano obrusem. Kłosy wiązało się w snopy lub plotło się z nich wieńce. Po kolacji, wszyscy domownicy przenosili się od stołu do słomy, gdzie siedzieli i rozmawiali do czasu pójścia do kościoła. W niektórych częściach kraju w noc wigilijną nie spało się w łóżku, lecz na przyniesionej słomie.
Wszędzie możemy dostrzec świece.
Dzień upływa na przygotowaniach, ubieraniu drzewka i gotowaniu potraw dopóki nie zabrzmią w kościołach dzwony. To dzień czuwania oraz słuchania kolęd aż do północy, kiedy wiele osób udaje się na uroczyste nabożeństwo.
Boże Narodzenie w Chorwacji
O ile w Wigilię nie można w Chorwacji spożywać mięsa, tak następnego dnia, nawet w najbiedniejszych domach, stoły są suto zastawione. Skosztować można wyśmienite mięsne potrawy, sałatki oraz ciasta.
Na świąteczny obiad jako główne danie podaje się pieczone prosię, indyka lub inne mięsne warianty potraw w zależności od regionu.
Wykorzystanie niektórych informacji w tekście: www.Cro.pl
1 Comment
Artur Sobczyk
20 grudnia 2018 g. 20:34Przeczytałem. Wszystko pięknie i apetycznie 🙂