Sarma – przepis na nadziewaną kiszoną kapustę z Chorwacji

 

Sarma – Nadziewana kiszona kapusta z Chorwacji

tradicionalna-sarma-1

Składniki:

1500g kapusty kiszonej (cała główka)

1000g mielonej wołowiny

2 jajka

15g soli

10g czarnego pieprzu (zmielonego)

150g cebuli

125g ryżu

300g kapusty kiszonej

500g żeberek wieprzowych (wędzone i ususzone)

300g boczku (ususzonego i uwędzonego)

3g mąki

2g mielonej papryki (czerwonej, ususzonej)  maxresdefault

Co robimy?

Główkę kiszonej kapusty ostrożnie obrać z liści, uważając, aby ich nie uszkodzić. 1500 g powinno wystarczyć na około 20 do 25 sztuk sarma.

Odciąć zgrubiałą część u spodu każdego liścia.

Zmieszać mieloną wołowinę z dwoma jajkami i drobno siekaną cebulą.

Ugotowany na półtwardo ryż dodać do mięsa, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.

Zawijać mięso w pojedyncze liście kapusty, tworząc niewielkie sakiewki.

Należy upewnić się, że są szczelnie zamknięte – w przeciwnym razie nadzienie może wydostać się z liścia podczas gotowania.

Dno dużego garnka wyłożyć plasterkami wędzonego boczku i ułożyć sarma warstwami, przykrywając je boczkiem lub wieprzowymi żeberkami. Warstwy sarma można przekładać też kiszoną kapustą. Zalać wodą i gotować.

Po zagotowaniu dolać ajnpren, czyli mieszankę przygotowaną z mielonej papryki i mąki połączonych z zimną wodą, o konsystencji śmietany.

Gotować przez 2 do 3 godzin. Sarma zwykle podawane są z tłuczonymi ziemniakami i kwaśną śmietaną.

sarma

Wpis powstał we współpracy z Chorwacka Wspólnota Turystyczna.

ynmtms1ioti1mtziotuynja5mty4zdq0mjq5nte5ytq1yjzindlmy2y0yjyxltnqnmu2a0zmvkkxuuhcc2jzrgnlcxf2yu5ewepydja1a28yalpgddrhdeu9


Jeśli podobał Ci się ten artykuł, oceń go:
12345 (średnia ocena: 5,00)
Loading...

Podobne posty...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Polub nas na Facebooku