fbpx
Menu
Kuchnia / O Chorwacji

PLJESKAVICA – bałkańskie smaki

Pljeskavica, zwykle kojarzona jest z Serbią. Jednak jest również bardzo znana we wszystkich krajach bałkańskich. Wszędzie spotkamy wiele wariacji w sposobie jej przygotowania.

Zazwyczaj mięso mielone, które wykorzystujemy to jagnięcina, wieprzowina, wołowina, cielęcina, baranina. Zazwyczaj robiona na grillu, podawana na ciepło z cebulą i z przystawkami lub jak hamburger z grubą pita (lepinja) chleba.

pljeskavica (2)

PLJESKAVICA

Składniki (na 4 porcje):
– 1 kg mielonego mięsa (najlepiej mieszanka dwóch lub więcej rodzajów np. jagnięcina, wieprzowina, wołowina, cielęcina, baranina)
– 1 cebula
– ostre papryczki 2-3 szt. – wedle uznania
– 2 ząbki czosnku 
– 100 g wędzonego sera/koziego, oscypek lub wedle uznania
– papryka (1-2 łyżeczki)
– pieprz, sól do smaku

Czas przygotowania: ok. 30 minut

32568394

Jak zrobić?

1. Siekamy cebulę w małą kostkę.

2. Siekamy ostrą papryczkę w kostkę.

3. Przygotowujemy mięso – mieszamy z drobno posiekaną cebulą i papryczką.

4. Dodajemy sól, paprykę i odrobinkę pieprzu. Następnie wszystko mieszamy ręką i łyżką.

5. Formujemy jeden wielki kotlet ( trudniej go przerzucić na druga stronę ) albo kilka dużych. Smażymy aż mięso będzie idealne do spożycia.

Pljeskavicę można jeszcze podać z serem np. kozim lub oscypkiem-zapiec. Podajemy z bułką pita, cebulą, sosem ajavar. Można tez podać z pieczonymi ziemniakami. Dla nas to pychota!

punjena_pljeskavica_n

O autorze

Agnieszka - autorka najpopularniejszego polskiego bloga o Chorwacji – Cromania.pl. Od pięciu lat inspiruję Polaków do odwiedzania tego kraju. Pokazuję, że Chorwacja to nie tylko takie znane miasta jak Dubrownik czy Zadar, że warto zboczyć z popularnych szlaków i udać się w mniej znane miejsca, jeszcze nie odkryte przez masową turystykę! Jestem również pomysłodawczynią największego konkursu fotograficznego w Polsce dla miłośników Chorwacji ” Twoje zdjęcie w Ambasadzie”, który od 3 lat organizuje przy wsparciu Ambasady Republiki Chorwacji w Warszawie.

5 komentarzy

  • Aga
    17 listopada 2018 g. 21:14

    Super przepis….kocham pleskavice i ajvar😋

    Odpowiedz
  • Kasia
    10 września 2015 g. 18:57

    Cześć. Mam pytanko – z jakiej części jagnięciny użyć mięsa? Mam ładne mięsko na bazarku, ale nie wiem, który kawałek będzie do zmielenia na pljeskavice?

    Odpowiedz
    • agnieszka
      14 września 2015 g. 13:50

      Witaj, Udziec i kotleciki będą najlepsze 🙂

      Odpowiedz
  • Ana
    3 sierpnia 2015 g. 21:40

    Dzięki za przepis, chętnie wypróbuję, bo kuchnia bałkańska podbiła moje serce! 🙂 Jeżeli posiadasz przepis na burek to już w ogóle będzie pełnia szczęścia.

    Odpowiedz
    • agnieszka
      17 sierpnia 2015 g. 23:47

      Ana posiadamy 🙂 Wrzucimy na dniach 🙂

      Odpowiedz

Napisz odpowiedź