Sarma – Nadziewana kiszona kapusta z Chorwacji
Składniki:
1500g kapusty kiszonej (cała główka)
1000g mielonej wołowiny
2 jajka
15g soli
10g czarnego pieprzu (zmielonego)
150g cebuli
125g ryżu
300g kapusty kiszonej
500g żeberek wieprzowych (wędzone i ususzone)
300g boczku (ususzonego i uwędzonego)
3g mąki
2g mielonej papryki (czerwonej, ususzonej)
Co robimy?
Główkę kiszonej kapusty ostrożnie obrać z liści, uważając, aby ich nie uszkodzić. 1500 g powinno wystarczyć na około 20 do 25 sztuk sarma.
Odciąć zgrubiałą część u spodu każdego liścia.
Zmieszać mieloną wołowinę z dwoma jajkami i drobno siekaną cebulą.
Ugotowany na półtwardo ryż dodać do mięsa, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
Zawijać mięso w pojedyncze liście kapusty, tworząc niewielkie sakiewki.
Należy upewnić się, że są szczelnie zamknięte – w przeciwnym razie nadzienie może wydostać się z liścia podczas gotowania.
Dno dużego garnka wyłożyć plasterkami wędzonego boczku i ułożyć sarma warstwami, przykrywając je boczkiem lub wieprzowymi żeberkami. Warstwy sarma można przekładać też kiszoną kapustą. Zalać wodą i gotować.
Po zagotowaniu dolać ajnpren, czyli mieszankę przygotowaną z mielonej papryki i mąki połączonych z zimną wodą, o konsystencji śmietany.
Gotować przez 2 do 3 godzin. Sarma zwykle podawane są z tłuczonymi ziemniakami i kwaśną śmietaną.
Źródło: CNTB
Brak komentarzy