fbpx
Menu
Kuchnia / O Chorwacji

Fritule – przepis na chorwackie smakołyki

Fritule – Smażone smakołyki na wigilijnym stole

fritule

Składniki:

500g mąki

20g świeżych drożdży

2 żołtka

80g rodzynków

Skórka z 1 cytryny

50g białego cukru

20g masła (stopionego)

150-200ml mleka (ciepłego)

50ml rakiji (lub brandy)

Sól 500ml oleju do smażenia

Cukier puder (do posypania)

fritule_chorwacka-wspolnota-turystyczna

Jak robimy?

W dużej misce utrzeć żółtka z masłem i cukrem, dodając rodzynki, sól, skórkę z cytryny i 25ml rakiji (chorwackiej brandy owocowej) lub dowolnej brandy wedle upodobania.

Przesiać mąkę.

W dużej szklance zmieszać świeże drożdże ze 100ml ciepłego mleka i dwoma łyżkami stołowymi cukru, zakryć i pozwolić urosnąć aż po brzeg szklanki. Kiedy drożdże urosną, połączyć je z przesianą mąką, dolewając ciepłego mleka w ilości, która pozwoli zagnieść miękkie ciasto. Pozostawić w cieple na 30 minut do wyrośnięcia.

Na głębokiej patelni podgrzać olej. Gdy olej stanie się wystarczająco gorący oddzielać łyżeczką kawałki ciasta zanurzając je w oleju. Smażyć pączki na złocisty odcień.

W razie niepowodzenia, nie należy się zrażać – umiejętność smażenia fritule przychodzi z czasem.

Po usmażeniu należy wyłożyć pączki na papierowym ręczniku, pozostawiając je do czasu odsączenia nadmiaru oleju.

Na koniec skropić pączki pozostałością rakiji i obsypać cukrem pudrem według uznania.

fritule-1

Źródło: CNTB

O autorze

Agnieszka - autorka najpopularniejszego polskiego bloga o Chorwacji – Cromania.pl. Od pięciu lat inspiruję Polaków do odwiedzania tego kraju. Pokazuję, że Chorwacja to nie tylko takie znane miasta jak Dubrownik czy Zadar, że warto zboczyć z popularnych szlaków i udać się w mniej znane miejsca, jeszcze nie odkryte przez masową turystykę! Jestem również pomysłodawczynią największego konkursu fotograficznego w Polsce dla miłośników Chorwacji ” Twoje zdjęcie w Ambasadzie”, który od 3 lat organizuje przy wsparciu Ambasady Republiki Chorwacji w Warszawie.

Brak komentarzy

    Napisz odpowiedź