fbpx
Menu
Kuchnia / O Chorwacji

Burek z serem – kuchnia chorwacka

Burek z serem to przysmak w Chorwacji. Każdy będąc tam na pewno raz go spróbował. Wariacji jest dużo. Możemy go kupić z mięsem, serem, szpinakiem a nawet z jabłkiem.

Jednak możemy go w łatwy sposób zrobić w domu. Zapraszamy do wypróbowania przepisu, który dostaliśmy od zaprzyjaźnionej Chorwatki!

img_9876-web
 

Czego potrzebujemy:

Farsz serowy:
  • ok. 500 g twarogu ( najlepiej  półtłustego )
  • ok 150-200 g fety
  • 1-2 ząbki czosnku
  • opcjonalnie 1-2 łyżki jogurtu bałkańskiego
  • sól, pieprz

Co robimy?

  • Twaróg wraz z fetą mieszamy na gładka masę. Dodajemy jogurt, czosnek i przyprawy. Wszystko mieszamy.

Dodatkowo:

  • Możemy dodać szpinak, mrożony lub świeży –  wtedy musimy go ugotować z czosnkiem i odparować. Wtedy szpinak mieszamy z masą serową.

Ciasto – dla ambitnych

  • Do burka używamy się ciasta filo.
  • ok. 500 g mąki pszennej, preferujemy typ mąki 500
  • ok. 250ml ciepłej wody ( nie gorącej)
  • 1 jajko
  • 1-1,5 kostki masła
  • sól ( ok. 1 łyżeczki)

burek-kao-iz-burekdzijske-pekare-sa-sirom-mesom-i-jabukama-6f9a4d667233f747010252a874193fe4_view_l

burek-kao-iz-burekdzijske-pekare-sa-sirom-mesom-i-jabukama-93c1dc5a7e2ebaa06cc92e9c7e792fe3_view_l

Ciasto dla leniwych 🙂

  • kupujemy gotowe mrożone ciasto filo.

burek1

Co robimy?

  • Na stolnicę wysypujemy mąkę, robimy w niej dołek i wbijamy jajko. Dolewamy wodę i dodajemy sól. mieszamy do uzyskania jednolitej, lekko klejącej masy.
  • Ciasto dzielimy na kulki po ok. 50gram. Zostawiamy je pod przykryciem, najlepiej ściereczką na 15-20 minut. Najlepiej jednak ciasto zostawić na 2-3 godziny w chłodnym miejscu.
  • Przed pracą z ciastem rozpuszczamy masło.
  • Każdą kulkę wałkujemy na cieniutkie placki. Ciasto może się kleić, wtedy stolnicę można podsypać mąką ziemniaczaną.
  • Placki muszą być bardzo cienkie – im cieńsze tym lepsze.
  • Na talerzu wysypcie trochę mąki, układamy na nim placek, smarujemy masłem i tak każdy następny. Osttaniego już nie smarujemy masłem! Niech leżą luźno na sobie
  • Przygotowujemy ok 6-7 placków -na dół burka.
  • Wszystko zdejmujemy z talerza i delikatnie rozciągamy, tak aby zmieściło się na naszej blasze lub tortownicy.
  • Blachę należy wysmarować masłem. Wkładamy na nie gotowy spód burka. Ciasto należy rozciągnąć na tyle, aby dochodziło do ścianek naczynia do pieczenia.
  • Połowę farszu nakładamy na spód i robimy następną warstwę ciasta, ok. 4 -5 placków. Powtarzamy układanie placka do formy oraz nakładamy drugą warstwę farszu.
  • Kulki, które zostały ok. 5-6 sztuk robimy tak samo i układamy je na górę łącząc krawędzie z pozostałymi plackami. Górną warstwę należy posmarować pozostałym masłem.
  • Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni na ok. 30 minut.
  • Smacznego!

img_9859-web2

O autorze

Agnieszka - autorka najpopularniejszego polskiego bloga o Chorwacji – Cromania.pl. Od pięciu lat inspiruję Polaków do odwiedzania tego kraju. Pokazuję, że Chorwacja to nie tylko takie znane miasta jak Dubrownik czy Zadar, że warto zboczyć z popularnych szlaków i udać się w mniej znane miejsca, jeszcze nie odkryte przez masową turystykę! Jestem również pomysłodawczynią największego konkursu fotograficznego w Polsce dla miłośników Chorwacji ” Twoje zdjęcie w Ambasadzie”, który od 3 lat organizuje przy wsparciu Ambasady Republiki Chorwacji w Warszawie.

1 Comment

  • Otta
    24 kwietnia 2020 g. 10:41

    No i nie robię. Nie mam jogurtu bałkańskiego.

    Odpowiedz

Napisz odpowiedź